Сидеров: Симеонов да каже дали ОП ще се явят заедно на изборите догодина

Сидеров: Симеонов да каже дали ОП ще се явят заедно на изборите догодина
A A+ A++ A
Съжалявам, че г-н Свиленски си тръгна, защото можеше да направим разговор и да му кажа: Убедите ме в един разговор за 20 минути, че ако гласувам против правителството и то падне, вие ще предложите правителство, начело на което ще стои човек, който ще има волята, решителността и последователността да направи такава здравна реформа, че всеки българин да е щастлив и доволен.

Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" Волен Сидеров - председател на парламентарната група на Обединените патриоти и лидер на партия "Атака". Обикновено дебатите в парламента са критики към правителството, но без визия за бъдещето, обобщи той.

"От 2005-а година съм в парламента като лидер на "Атака".  Управляваше БСП на Станишев в коалиция с ДПС и НДСВ. Ние ги поставихме тези въпроси, те се смееха тогава. Не знам дали г-н Свиленски е бил депутат, но негови колеги и партията му беше там. Тя ни отблъскваше, тя ни наричаше "фашистка партия" и пр., а сега говорят нашите тези едно към едно. Корнелия Нинова даже отвреме-навреме я похвалвам за това, че чете задълбочено "Плана Сидеров" и моите писания.

Знам какво е да си в опозиция 10 години. Влязох в управляващата коалиция с идеята, че когато си във властта, можеш поне нещо да направиш. След толкова години се убедих, че политиката е наистина изкуство на възможното.В момента имам някаква възможност да реализирам някакви неща. В здравеопазването какво направих? Извоювах в Ямбол - моят избирателен район – болницата, която от средата на 80-те години е започната и недовършена, да бъде довършена, но след една година буквално битка в самото правителство”.

Партия "Атака" е  получила покана за членство в Консервативния алианс на Европа, а следващата седмица ще подаде формално документи.

"Историческият момент е такъв, че на европейското поле, а значи и на българското, става огромен сблъсък между консервативни идеи и либерализъм. Либерализмът беше властващ през периода след падането на Берлинската стена. Обаче на хората започна да им се повръща от това и казват: "Стига толкова, не искаме мигранти от където си поискат". Надявам се, че в крайна сметка ще спечели тази разумна среда, която са и консерваторите.

Никога не съм одобрявал хитлеристкия начин на национализъм, защото той е антихристиянски и античовешки по всякакъв начин. На мен просто са ми лепили такъв етикет,  защото това е най-лесният начин да очерниш някого", заяви политикът, който очаква либералните лидери да бъдат пометени на предстоящите избори, но предупреди, че и сред противниците им има крайни елементи.

Според вижданията на Консервативния алианс ЕС не трябва да се разпада, но трябва да се промени, изтъкна Сидеров:

"Той има нужда от промяна, защото в момента имаме една бюрократична, пирамидална структура със скъпоплатени чиновници – Еврокомисия и задкулисие зад тази Комисия, които всъщност решават нещата. Това трябва да се промени и да се даде повече възможност на хората - наистина демокрацията да се върне, защото тя в момента е отнета".

Сидеров коментира, че и в ЕНП предстои "наместване", защото вече ясно личат пролиберално крило и такова, което търси път към консерваторите. И Тръпм, и Путин са типични консерватори, изтъкна Сидеров, според когото "и двете свръхсили би трябвало да са полезни за Европа, но тя трябва да намери ползата за себе си от тях, като стане по-консервативна и стане по-егоистична за себе си".

Политикът призна, че премиерът Борисов "води по-гъвкава политика", отколкото той би водил на негово място:

"За мен беше наложено мнението, че съм бил по-краен, по-радикален и не знам си какъв, но виждаме, че сега тези мои виждания, които ги наричаха крайни, стават водещи в Европа. Самият Борисов и неговите евродепутати, за което ги поздравих, гласуваха за първи път различно от мейнстрийма – в защита на Орбан, когато стана дума за санкции срещу него в ЕП. Това означава, че има промяна, че нищо не статично".

Според лидера на "Атака" политиката на ГЕРБ съзрява с времето:

"ГЕРБ все още са натоварени с прекалено много либереалистично мислене. Ами те бяха готови да приемат Истанбулската конвенция и до последния момент се опитваха по някакъв начин… Имат слабостта да се поддават на: "Така искат в Еврокомисията, така казаха в Брюксел". Трябва да се научат и мисля, че ще се научат, на повече критичност, на повече самостоятелност. Сега видяхме Борисов, че в това отношение израсна доста. В случая с посланиците той показа, че може да бъде и твърд към посланици, и към представители на чужди държави, към които обикновено нашия политически елит се снишава".

Сидеров оцени Николай Бареков като човек, който се е преборил да вкара двама евродепутати в ЕП и е заел своето място в Консервативния алианс в последните пет години:

"Той е заместник-председател на бюрото. Тоест, той извоюва една позиция от българска страна, аз го гледам като представител на България, която позиция иска някак си щафетно да я предаде на българска партия и вижда в лицето на "Атака" такава. Това са нашите отношения с Бареков и аз не знам някой да каже тук нещо лошо. Тук не става дума за изневяра на коалиционното ми споразумение с Патриотите, а за една възможност да се вземе позиция в Консервативния алианс и аз мисля, че моите партньори трябва само да одобряват това, а не да го критикуват, ако са разумни политици".

Бареков е проявил "джентълменството" и ролята му е полезна за целия патриотизъм в България, категоричен е Сидеров, 

Сидеров заяви, че винаги е бил конструктивен политик, "но това е било приглушавано и завоалирано от черната пропаганда". Според него и твърденията за скандално негово поведение в столично заведение са свързани с поканата от европейските консерватори.

"Това е измислица, която трябва внесе някакъв черен щрих към моя профил. Аз съм свикнал с това, няма проблем”.

Все още няма яснота дали Обединените патриоти ще участват заедно в изборите за ЕП догодина

"До момента имам отговор от Каракачанов, който казва "да, така трябва, правилно е, съгласен съм". Нямам отговор от Валери Симеонов, който продължава да казва: Аз ще помисля, ще видя. Нашето споразумение е само за участие в парламентарните избори през 2017-а, то не важи за европейските избори, трябва да взема решение, но в момента не мога да ви кажа". Аз и Каракачанов вече го подканвахме няколко пъти да каже по-скоро, защото на практика трябва да започваме вече кампанията".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »