Мария Габриел: Новите технологии могат да бъдат силно оръжие срещу трафика на хора

Мария Габриел:  Новите технологии могат да бъдат силно оръжие срещу трафика на хора
A A+ A++ A

Важно е да не губим от поглед факта, че интернет влияе върху всички фази на трафик на хора – от набирането онлайн, през  транспортирането и експлоатирането до подкрепата за жертвите. Технологиите позволяват на трафикантите да имат достъп до широк кръг от потенциални жертви и да извършват престъпни деяния в по-кратък период от време и в по-голям мащаб. Но интернет и технологиите са силно оръжие и в ръцете на всички нас, което можем да обърнем срещу трафикантите.  Информационните кампании онлайн за повишаване на осведомеността  по проблема и за превенция са важен инструмент в борбата със съвременното робство.  Това заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на конференцията "Трафик на хора и киберпрестъпления: връзки, противодействие и превенция", която се проведе в София по повод Европейския ден за борба с трафика на хора. Форумът се превърна в платформа за по-добро проучване на връзката между трафика на хора и интернет и очертаване на решения за засилване на борбата с това тежко престъпление.

 

Мария Габриел отбеляза ролята на кампанията SaferInternet4EU, която стартира  през февруари, даваща конкретни съвети за кибер хигиена, прилагането на които могат да помогнат не само на младите хора да разпознават опасностите, дебнещи в интернет. Комисарят наблегна още, че засиленото сътрудничество с платформите и доставчиците на интернет услуги също е много важен фактор за противодействие на трафика на хора. "В Европейската комисия работим за мерки срещу незаконното съдържание онлайн, особено съдържащото сексуално насилие над деца. Изчерпателна база данни с широк достъп също може да подкрепи работата на правоприлагащите органи за засичане онлайн на трафика на хора и разбиване на бизнес моделите на престъпниците", подчерта Мария Габриел.

 

Тя отправи апел и за единни и координирани действия за подкрепа на жертвите, като им се гарантира по-добър достъп до защита на техните права и им се дадат възможности да изградят наново живота си. "Решаваща роля в този контекст имат и онлайн платформите, от които трябва да бъде премахвано съдържание, свързано с жертвите, докато са били в оковите на трафика",  отбеляза българският еврокомисар.

 

Мария Габриел информира, че скоро Европейската комисия ще публикува доклад за напредъка в борбата с трафика на хора, който ще може да послужи на ангажираните с проблема  за следващи решителни стъпки. "За успеха ни е важно да бъдем заедно и единни на всички нива – местно, национално, европейско. Само от общите ни усилия зависи да отправим послание за нетърпимост и прекъснем веригата на трафика на хора", заключи комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници