Доставките на компютри и таблети с ръст за тримесечието, Apple води

Доставките на компютри и таблети с ръст за тримесечието, Apple води
A A+ A++ A

От Canalys са готови с данни за пазара на компютри през второто тримесечие, които очертават интересна картина. В цифрите компанията включва и продажбите на таблети, затова не е изненадващо, че на първо място като най-голям производител на компютри е поставена Apple с пазарен дял от 19,4% и доставки от 21 милиона броя. Преди година компанията е имала дял 13,6% при доставки от 13,2 милиона устройства, като увеличението е 59,6%. На втора позиция е HP с намалял пазарен дял и доставки - съответно до 12,5% и 13,5 милиона броя (спадът е с 11,3%), а на трето е Lenovo с дял 12,15 и доставки от 13,1 милиона. Lenovo отчита ръст от 27%, тъй като преди година е имала 10,6% от пазара и 10,3 милиона доставени устройства. На четвъртата позиция е Acer с 4,3% годишен ръст до 10,6 милиона броя и пазарен дял 9,8%. Следват Dell със спад в доставките от 10,9% до 9,6 милиона броя. Пазарният дял на компания е 8,9%.

Като цяло за периода са били доставени 108,7 милиона компютри и таблети - годишен ръст от 11,7%, а производители като Asus и Samsung попадат в категорията "Други", която е реализирала общо 40,6 милиона устройства. Като цяло новият iPad има най-голямо влияние върху ръста на пазара, но компанията отчита, че Asus и Samsung също са се отчели с добрите продажби на сериите Transformer и Galaxy Tab. Общите доставки на таблети за периода са се увеличили на годишна база със 75% до 24 милиона броя и са 22% от всички продадени компютри. Като цяло PC индустрията се подготвя за рекордна 2012 г., но през второто тримесечие икономическите условия и изчакването на Windows 8 са й повлияли негативно.

В проучването се посочва, че Samsung е водещият производител на таблети с Android, като за година компанията е успяла да удвои доставките на Galaxy Tab. Asus обаче е направил най-голям прогрес, особено в Щатите, с пускането на по-достъпния модел TF300 и вече е третият по големина производител на таблети в света. Позициите на Asus ще се подобрят и заради таблета Nexus 7, който компанията прави за Google.

http://www.canalys.com/newsroom/2012-will-bring-new-world-record-pc-shipments

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино