Илияна Йотова към студентите в ЮЗУ: Пожелавам ви кариера с българските дипломи

Илияна Йотова към студентите в ЮЗУ: Пожелавам ви кариера с българските дипломи
A A+ A++ A

Мечтата ми беше да уча в България – това споделиха чуждестранни студенти от български произход на среща с вицепрезидента Илияна Йотова в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Вицепрезидентът организира Студентска лаборатория „Перспективи за развитие с българска диплома“ със студенти, които учат в България по ПМС №103 и ПМС №228.
 
Илияна Йотова разговоря с младежите за избора им да получат висше образование в нашата страна, за възможностите за реализация и за трудностите пред тях. На срещата присъстваха представители на Министерство на образованието и науката, на Дирекция „Миграция“ към Министерство на вътрешните работи, както и на Комисията по българско гражданство към президентската институция.
 
Около 2000 студенти от български произход се обучават в българските висши учебни заведения по ПМС №103 и ПМС №228. „Ние сме българи и искаме да градим бъдещето си в България“, отбелязаха присъстващите студенти. Почти всички свързват своята професионална реализация с България.
 
Вицепрезидентът Илияна Йотова сподели намеренията си в разговорите с чуждестранни студенти от български произход да завършат с една голяма среща с представители на работодателските организации, на синдикатите, на академичните ръководства и на студентските съвети. „Трябва да дадем отговор на въпроса дали е възможна кариера с българска диплома в България“, отбеляза Илияна Йотова. Вицепрезидентът изтъкна, че е необходима цялостна национална политика за осигуряване на качествени работни места и за чуждестранните студенти с български произход.
 
Вицепрезидентът посочи острия дефицит на работна ръка в България и постави въпроса доколко нашата страна е способна да приеме кадрите, които търси и иска отвън. „България трябва да изгради необходимата социална и икономическа инфраструктура, за да може да поеме тези работници“, подчерта Илияна Йотова. При вноса на работна ръка вицепрезидентът посочи опасността от социален дъмпинг.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници