БСП скочи на АПИ заради проверката на пътищата

БСП скочи на АПИ заради проверката на пътищата
A A+ A++ A

СП скочи на АПИ заради формалния им отказ за проверка на пътищата в страната. Това стана ясно от коментар на лидера на социалистите Корнелия Нинова в НС. 

Тя припомни, че червените са внесли две искания до АПИ за проверки на пътната мрежа, а отговорът от агенцията дошъл едва след 30 дни. Според Нинова обаче той бил опит за "хвърляне на прах в очите", а в самото писмо от АПИ имало неверни твърдения.

Тя определи като абсурдно твърдението, че не може да се направи проверка на вече построен път, както и че лабораторията, която трябва да направи изследванията, трябва да се посочи от самия строител. По думите на Нинова за БСП е неприемливо и искането от страна на АПИ червените да дадат експерти, с които обсъдят и решат проблемите. 

Според соцлидерката това означавало некомптентност или опит да ги вкарат в сговор с АПИ и строителите и случаят да бъде заметен. 

Именно затова от БСП продължават да настояват независима европейска лабиратория да направи изследване на пътната настилка и то такава лаборатория, която не е оперирала в България. 

На свой ред соцдепутатът Елена Йончева, която първоначално бе един от инициаторите за проверката, обясни, че БСП ще посочат конретните отчески от магистралите "Тракия", "Хемус", "Марица", "Струма", както и от път 1 и второкласен път 18. Всички те са построени или ремонтирани през последните пет години. 

По думите й няма законова забрана да не се прави техническа експертиза на път след акт 16, защото не се изключва недобросъвестни протоколи за качеството и положените материали. Тя даде за пример пътя край Своге, където загинаха 20 души. Там протоколът 16 е бил перфектен, включително и от тези 300 метра, където бе станала катастрофата. Йончева попита дали строителите са спазили изискването да вземат ядки от пътя на всеки 2000 кв.метра. Тези, които все пак са взети, са с перфектни резултати. В тази връзка тя попита защо регионалният министър е обяснил склед катастрофата, че има недопустими материали в износващия слой на пътя. 

Йончева заяви още, че БСП няма да участват или правят експертна група. Спред нея именно европейска лаборатория трябва да вземе и да провери качеството на настилките, дебелината на пастовете и др. 

Нинова на свой ред поясни, че те са в контакт с няколко лаботратории, но искат тази проверка да бъде от страна на институциите. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници