Canalys: Доставките на Windows Phone са нараснали с 277% за година

Canalys: Доставките на Windows Phone са нараснали с 277% за година
A A+ A++ A

Canalys публикува данни за доставките на смартфони, като се фокусира върху пазара в Китай, но освен това споделя данни и за положението в световен мащаб. През второто тримесечие доставките на смартфони в източната страна са нараснали с цели 199% на годишна база и с 32% спрямо предходното тримесечие до 42 милиона броя. Така за периода в Китай са били доставени 27% от общия брой доставени в световен мащаб смартфони (158 милиона), докато делът на Щатите е 16%. Ръстът в Китай се движи главно от доброто представяне на местните компании, докато външните имат някои проблеми. Samsung е на първо място при продажбите със 17% пазарен дял в страната, следвани от ZTE, Lenovo и Huawei с годишен ръст съответно 171%, 2665% и 252%. Apple остава на пето място с годишен ръст в доставките от 102%, но с 37% по-малко спрямо първото тримесечие на тази година.

Като цяло китайските компании са доставили общо 25,6 милиона броя - годишен ръст от 518%, с което са спечелили 60% от местния пазар. Чуждите компании отчитат по-скромен ръст от 67% до 16,7 милиона броя. И докато Nokia (47% спад в доставките) и Motorola са загубили позиции в страната, други са спечелили. Например HTC, чиито доставки за година са се увеличили с 389% до 1,8 милиона броя. Според Canalys успехът се дължи на устройства като Desire V, които са били създадени с мисъл за местния пазар.

Водещата мобилна платформа в Китай е Android, като от доставените през тримесечието смартфони 81% са били с нея. В глобален мащаб ръстът в доставките на Android е 110%, като за тримесечието са били доставени 107,8 милиона смартфони, което отговаря на пазарен дял от 68%. На второ място е iOS с пазарен дял 16,4% и 28% ръст в доставките до 26 милиона броя. BlackBerry и Symbian отчитат спад съответно с 32% и 64,6%, а доставените устройства с тях са намалели до 8,5 милиона и 6,4 милиона. На пето място е Windows Phone, като платформата на Microsoft отбелязва годишен ръст в доставките от 277,3% и с 5,1 милиона броя вече има 3,2% от пазара на смартфони.

http://www.canalys.com/newsroom/stellar-growth-sees-china-take-27-global-smart-phone-shipments-powered-domestic-vendors

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино