БСП и ГЕРБ в спор за парите от излишъка

БСП и ГЕРБ в спор за парите от излишъка
A A+ A++ A

БСП и ГЕРБ влязоха в пореден спор от парламентарната трибуна, но този път за излишъка в бюджета и как се разпределя той. 

С декларация от името на БСП Антон Кутев определи като „кражба на годината“ разпределението на парите от излишъка, с което кабинетът "Борисов 3" отпусна над 1.3 млрд. лв. за изграждането на 134 км от автомагистрала "Хемус". Според него изграждането на участъка ще бъде възложено без обществена поръчка на държавната фирма "Автомагистрали", която няма капацитет за това и ще го възложи от своя страна на  други фирми. "Двама-трима души ще решат на кои фирми да платят 1.5 млрд. лв. Те ще станат неприлично богати", обяви Кутев и допълни, че знае името на поне един човек.

Той попита на кого ще бъдат дадени тези комисионни и ги обвини,че допускат такова харчене от бюджета. Той отново припомни, че БСП са искали с излишъка да се преизчислят пенсии, за да се повишат те с 20-30%, както и по по-високо обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 г. и други. "Умишлено подценяват приходната част с цел Борисов да разпредели парите, заобикаляйки закона", каза още депутатът.

В отговор Спас Гърневски от ГЕРБ обяви,  че правителството работи великолепно и събра над 2 млрд.лева  излишък. По думите му правителството не дава тези пари персонално на този или онзи, а ги дава за българския народ и за политики.  Според него „кражбата на века“ станала, когато „комунистите се пребоядисали в социалисти“. Той определи партията като "червена двуличница". После отново разви тезата, че всички олигарси идвали от БКП и от ДС. Според  Гърневски БСП са популисти, които се плювят от трибуната и бягат.  Той се обърна към президента Румен Радев, когото критикува заради искането му за смяна на системата. И обяви две възможности - система на растеж, каквато била сега, и на разграбване, каквато била по времето на БСП. "Влезте в ролята на обединител на нацията и излезте от тази на конфронтатор. Не ви влиза в задълженията да сеете интриги във властите", каза още Гърневски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници