Празнични литургии огласиха храмовете в страната

Празнични литургии огласиха храмовете в страната
A A+ A++ A

В Сливен стотици хора се събраха на църковната служба, за да се поздравят с Рождество Христово и да отправят своите молитви за здраве и благоденствие. След празничната литургия пред църквата бе раздаден празничен курбан.

С пожелание за душено и телесно здраве, мир, любов и разбирателство, сливенският митрополит Йоаникий благослови хората от епархията:

„Братя и сестри, бъдете добри, бъдете учтиви, не оскърбявайте, не унижавайте, не отмъщавайте - тогава ще почувствате една тиха радост и ще имате спокойна съвест и ще кажете „Слава Бога на всичко!“.

Пред общината кметът на Сливен Стефан Радев поздрави сливналии, а след това празникът продължи с народни хора и коледарски песни:

„Пожелавам на всички много здраве, много любов, семейно щастие, късмет и много успехи. Светли празници на всички и на добър час!“.

 

В кюстендилските църкви беше отслужена Света рождественска литургия. Десетки кюстендилци влязоха да запалят свещ в храмовете и да се поклонят пред Спасителя. В централния храм "Св. Богородица", който е на 202 години, още не са свалени железните подпори до колоните, сложени аварийно от строителна фирма, след като някои от колоните подадоха. Свещениците се надяват скоро да бъдат осигурени средства и да бъде изготвен проект за укрепване и реставрация.

Утре тържествената служба ще оглави Белоградчишият епископ Поликарп. Дядо Поликарп е роден в Кюстендил и често е при съгражданите си.

Цялостен ремонт се прави в храма "Св. Мина", в който също влязоха десетки да се помолят. 

 

Всяка година асистент-диригентът в "Ковънт Гардън" варненецът Мартин Георгиев присъства на богослуженията в катедралния храм "Успение на Света Богородица“ във Варна.

"В родния град имаме този прекрасен храм, в който богослужението отслужи нашият митрополит Йоан. За нас е голямо щастие да се пречистим и да усетим радостта на празника в този светъл ден", каза той. Брат ми се възстановява от заболяване, посочи Георгиев и добави: „Бяхме много щастливи да го видим за първи път да служи след дълго възстановяване. Дай Боже, Господ така да го укрепи и да помага на служението".

"На Светата литургия е най-важното това, което чухме - благовестието за божието раждане. Да пожелаем това, което чухме от ангелите в нощта на Рождеството - слава във висините на Бога, на земята мир, а между човеците благоволение".

 

Десетки подаръци раздаде Дядо Коледа в Търговище. Децата и техните родители се бяха събрали около коледната елха в центъра на града. Добрият старец очакваше от децата да кажат стихотворение или да изпеят песничка.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници