Грандиозни пясъчни скулптури изникнаха в София

Грандиозни пясъчни скулптури изникнаха в София
Всеки може да се наслади на Фестивала на пясъчната скулптура, който е разположен в Южния парк в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пясъчни скулптури радват от четвъртък окото на столичаните, които изберат да отдъхнат от уморителните жеги в Южния парк.

Всеки може да се наслади на Фестивала на пясъчната скулптура, който е разположен в парка, непосредствено до входа откъм кръстовището на булевардите "Петко Ю.Тодоров" и "Гоце Делчев". Фигурите са дело на различни български творци, както и възпитаници на Националната художествена академия и на Професионалната гимназия по каменообработване, предаде БГНЕС.

"Правим замък от пясък, замък на духа, замък-мечта, замък-звезда. Откликваме на такива прояви. Това е добре не само за авторитета на училището, но и за самите деца, това е учебен процес, нищо, че е лято, нищо, че е ваканция. При нас няма такива понятия. Творецът е творец и той трябва да твори въпреки възрастта си, защото тук са деца между 16 и 18 година, това е възрастта за изграждане на бъдещия творец", разказа пред БГНЕС директорът на Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино Стефан Стефанов. Училището, което съществува от близо 90 години е единствено по своя род и специфика на Балканите и едно от трите такива в Европа.

То има големи професионални традиции в обработката на камъка, в архитектурните детайли от камък, фрагменти, както и в скулпторите от камък. Освен красивия замък на младежите от гимназията, на фестивала могат да се видят и още няколко внушителни фигури напомнящи за морето.

Всички фигури са направени от обикновен пясък с високо съдържание на глина и трамбовани с вода във вид на пирамиди. Общият тонаж на пясъка е 606 тона, разпределен 11 инсталации. Фестивалът се провежда от днес до 31 октомври. Приходите от билети за фестивала ще отидат за децата от Дневния център за лица в неравностойно положение в кв. "Младост".

#пясъчни скулптури #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино