Манолова представя в ЕП българската петиция срещу двойния стандарт при храните и напитките в ЕС

Манолова представя в ЕП българската петиция срещу двойния стандарт при храните и напитките в ЕС
A A+ A++ A

Омбудсманът Мая Манолова очаква Европейският парламент да остави отворена петицията на българските граждани срещу двойния стандарт на храните в ЕС. В момента Манолова представя документа пред Комисията по петициите в Европейския парламент. Преди това тя каза за "Хоризонт":

"Това, което очаквам от днешното изслушване е решение петицията да остане отворена - макар да е постигнала част от своите ефекти, да остане възможност за Европарламента да осъществява наблюдение върху процеса по забраната на двойните стандарти, тъй като това няма да стане автоматично".

На въпрос дали има шансове промените в директивата за нелоялните търговски практики да бъдат приети по време на мандата на този Европейски парламент, който изтича през май, Манолова отговори:

"Аз съм оптимист, че тази тема ще намери своето законодателно решение още в рамките на този парламент. Мисля, че европейските институции не могат да си позволят тази практика да продължава, защото това руши доверието в Европейския съюз".

Омбудсманът беше сезирана от български майки, които установиха, че техните бебета консумират храни и напитки с по-ниско качество и в пъти по-висока цена. Срещу тази практика публично се обявиха председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и еврокомисарят по правосъдието и защитата на потребителите Вера Йоурова.

В интервю за "Хоризонт" Манолова изрази очакване законодателната промяна да бъде приета до края на мандата на този Европейски парламент:

"Освен петицията на български граждани, в Комисията по вътрешен пазар ще бъде обсъждан и гласуван потребителския пакет, част от който е проблемът с двойните стандарти при храните. Ще имам среща и с еврокомисаря Йоурова".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници