Чаша вино на ден предпазва костите от изтъняване

Чаша вино на ден предпазва костите от изтъняване
A A+ A++ A

Една-две чаши вино на ден могат да са точно толкова ефективни, колкото лекарствата за предпазване на костите на възрастните жени от изтъняване.

Редовното пиене на вино в умерени количества след менопаузата помага за поддържане на здравината на костите, показва изследване на международен екип от учени, предаде БГНЕС.

Експерти от Международния научен форум за изследване на алкохола анализирали проучване на учени от университета в Орегон, според което, когато жените пият 19 грама алкохол на ден - около две малки чаши вино, загубата на стара кост, подобряваща баланса между стара и нова кост, намалява и здравината се поддържа. Но когато жените били помолени да спрат да пият, костният баланс се нарушавал.

„Умерените количества алкохол могат да са полезни за костите, но прекомерното пиене създава опасност от счупвания и увеличава риска от падания", предупреждава Сара Лейланд от Националното сдружение по остеопороза във Великобритания. Изглежда, че алкохолът лекува нарушаването на баланса между разрушаващата се стара кост и лошото производство на нова кост, което може да доведе до остеопороза при възрастните жени.

Остеопорозата често се нарича „тихата болест", защото няма симптоми преди счупването. Но когато човек счупи кост, опасността от счупване на друга рязко нараства.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници