66 са случаите на заразени с морбили

66 са случаите на заразени с морбили
A A+ A++ A

Шестдесет и шест са случаите на заразени с морбили в страната към 5 март. От тях 41 са лабораторно потвърдени, за останалите се чакат резултатите, но симптомите са налице. Това съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Огнища на ситната шарка има в пет области: Благоевград – 48 заболели, София-град – 8 заболели, София-област – 8 заболели, в Бургас и Пловдив заболелите са по един. 
Най-много от инфектираните и развили болестта са бебетата – 14. От една от четири годинки са 29, от пет до девет – 9, от десет до четириданеасет – 2, от петнадесет до 19 – годишна възраснт – 4 случая. При възрастните в групата двадесет – двадесет и четири години има 1 случай, при двадесет и пет – двадесет и девет годишните те са три, при тридесет и пет – тридесет и девет годишните също са три, а в групата над 40 годишна възраст случаят е един.

74% от заболелите нямат имунизация или без данни за проведени имунизации.
От МЗ увериха, че всички контактни лица са издирени.
Ведомството припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното да бъдат ваксинирани с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.
Осигурени са достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, увериха още от МЗ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници