Вкарват в регистър зелените площи в София

Вкарват в регистър зелените площи в София
A A+ A++ A

До края на годината София ще има електронен регистър за зелената система в града. Това става ясно от проучване на инициативата „Визия за София“ за възможностите за реализация на зелените коридори в столицата.

В регистъра ще се събира актуална информация за поддръжката на градините в центъра, междублоковите пространства, детските площадки и гробищните паркове. Ще може да се информираме и за видовото разнообразие на растителността в тях, нейното състояние, реализираните дейности по поддържане и изразходвания бюджет.

От изследването става ясно, че „зелените клинове“ на столицата, които свързват различните зелени територии в града с планините около него, заемат площ от около 6800 декара. Според резултатите от анализа тези площи са разположени от центъра на града до планините на юг от София. Обобщените данни за собствеността на всички изследвани територии показват, че приблизително 39% са с общинска собственост. 36% от тези площи са в частни имоти, 19% - с държавна собственост, а 6% с друга или неясна собственост. „Фактът, че 1/3 от зелените площи на столицата не са достъпни до гражданите и гостите на града обуславя нуждата от търсене на гъвкави решения и сценарии за успешно реализиране и поддържане на зелените коридори в града“, изтъкват от „Визия за София“. За по-голямата достъпност до зелените пространства експертите предлагат общината да придобие част от тях. Като алтернатива от „Визия за София“ посочват и възможността кметството да осигурява и подкрепа на частниците на поддържат зеленината. „Пред Столичната община стои задачата да бъде намерен балансът между изграждането на зелените клинове и компенсиране на собствениците на земи в териториите, предвидени за това. За запазване и развитие на зелените клинове трябва да бъдат търсени нови финансови и градоустройствени механизми“, обясняват от инициативата.

От „Визия за София“ са изследвали и биологичното разнообразие на територията на Столичната община. Според различни източници, проучвания и литературни данни в зоните са идентифицирани 1195 вида животни и растения и 47 типа природни местообитания, отбелязват оттам.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници