Вицепрезидентът: Битката за реформиране на Европа трябва да се води от младите

Вицепрезидентът: Битката за реформиране на Европа трябва да се води от младите
A A+ A++ A

„Битката за реформиране на Европа трябва да се води от младите хора. Младите трябва да имат своето влияние и своите представители, да посочат компетентните хора, които достойно да представят България на европейско ниво и да защитават националните интереси.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на дискусия „Разбират ли младите езика на Брюксел?“ с ученици, студенти и преподаватели, която се проведе във Великотърновския университет. Това беше първият от серия дебати „Европа те чува. Гласувай“, организирани от Българското училище за политика „Димитър Паница“ и подкрепени от Европейския парламент.

 

„Трябва да се отървем от внушението, че някой ще решава вместо нас. 60% от българите са убедени в европерспективата за България. Тези хора трябва да направим активни участници в промяната на Европа. Да почувстват, че имат сили за това, че от тях зависи“, заяви Илияна Йотова.  Вицепрезидентът посочи, че сега е времето да се чуе гласът на българските избиратели за двойните стандарти. „Сега е времето за дискусия за сигурността на континента. Сега трябва да се говори за връщането на социална Европа. Сега трябва да кажем какви хора да управляват европейските институции – с визия и идея докъде и как да се развива съюзът“, изтъкна Илияна Йотова.

 

По думите на вицепрезидента бюрокрацията се е превърнала в синоним на Брюксел. Илияна Йотова посочи основните причини за пропастта в комуникацията между европейските институции и европейските граждани. Сред тях са тромавите процедури в европейското законодателство, ограниченото или закъсняло влияние на държавите членки, липсата на качествено взаимодействие между европейските и национални институции. „Дефицитът на лидерство, опитът да се прикрие компетентност с употребата на абстрактни понятия, банални думи и помпозни изречения са основни проблеми“, отбеляза вицепрезидентът. По думите на Илияна Йотова това предизвиква незаинтересованост у европейците от това, което се случва в Брюксел.

 

„Националните лидери трябва да употребяват не езика на Брюксел, а езика за Брюксел. Дебат за Европа трябва да се води, при това на най-високо държавно ниво. Дебат, който да насърчи младите хора да мислят за Европа, да гласуват за Европа“, убедена е вицепрезидентът.

 

Илияна Йотова подчерта, че е изключително важно какъв ще бъде езикът в кампанията за евроизборите. „Няма да са рядкост сценариите, при които в стремежа си да се преборят за място в Европарламента, политическите партии ще ползват кресчендото на популизма, национализма, отричането и омразата“, каза вицепрезидентът. Илияна Йотова заяви, че съществува риск проевропейските, големите традиционни партии след изборите да загубят своето влияние в европейските институции. „Не само езикът е в основата на загубата на доверие. Партиите не можаха да намерят политически отговор на кризата, която вече 10 години предопределя развитието на Стария континент. Разликата между лявото, традиционно консервативното дясно, а даже и центъра бяха достатъчни размити. Когато политиците не намериха достатъчно, за да обяснят своите политики и непопулярни решения, си послужиха с т.нар. „дървен език“, който ги направи далечни, неразбираеми и съмнителни за хората“, изтъкна вицепрезидентът. Този вакуум бе зает от популистки, крайнолеви и крайнодесни настроения.

 

Основна тема на последвалата оживена дискусия бе излизането на Великобритания от ЕС и последствията от „Брекзит“ за двете страни на Ламанша.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници