GLOBUL с ръст на приходите и печалбата за тримесечието

GLOBUL с ръст на приходите и печалбата за тримесечието
A A+ A++ A

Общите приходи на GLOBUL за второто тримесечие на 2012 г. са се увеличили с 1,1% на годишна база до 102,5 милиона евро, показват обявените днес финансови резултати на OTE Group. За периода абонатите на компанията са се увеличили с 8% до близо 4,4 милиона. Телекомът посочва, че през второто тримесечие телекомуникационният сектор в България е продължил да изпитва трудности, причинени от свиващото се потребление и стагнацията в доходите на потребителите. Засилената конкуренция е довела до спад на цените на дребно, като това е било най-добре изразено в корпоративния сегмент. Междувременно пазарът се е доближил още повече до точката на насищане с над 150% проникване на мобилните услуги.

Приходите от предоставени услуги са намалели с около 0,3%, като това се оправдава основно със силната конкуренция. Благодарение на поредица от мерки за оптимизация на разходите на компанията, печалбата на GLOBUL преди лихви, данъци и амортизации за второто тримесечие на 2012 г. е 39 милиона евро, което е с 1,3% повече за година, а делът на печалбата преди облагане като процент от общите приходи на компанията е останал на миналогодишното ниво от 38%.

Броят на клиентите на абонаментните програми на GLOBUL е продължил да расте и към края на второто тримесечие е 2,7 милиона или 62% от общия брой клиенти на оператора. Тук увеличението на годишна база е 10,3%. Потребителите на предплатените услуги на GLOBUL са се увеличили с 4,4% за периода. Ръст има и в броя на абонатите на фиксирани услуги, които към края на юни са над 200 000. Потреблението на услугите за мобилен пренос на данни също отбелязва съществено увеличение, като през второто тримесечие на годината клиентите на тези услуги са били с 50% повече от същия период на миналата година. Средното месечно потребление на клиентите на GLOBUL за период е с 2,4% повече на годишна база и вече е 155 минути, докато средният приход на един абонат на компанията е намалял с 9% до 14,20 лв.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници