Цацаров поиска от ВСС временно отстраняване от длъжност на прокурор

Цацаров поиска от ВСС временно отстраняване от длъжност на прокурор
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Прокурорската колегия на ВСС искане за временно отстраняване от длъжност на прокурор Райна Бачева от Районната прокуратура в Благоевград. Причината - срещу нея е повдигнатото обвинение за осуетяване на наказателно преследване спрямо лице, причинило средна телесна повреда по непредпазливост при катастрофа.

Деянието било извършено през юни 2015 г. Владислав Г.Е. блъснал с колата си мъж на пешеходна пътека, след като нарушил правилата за движение по пътищата. За инцидента била уведомена Райна Бачева – дежурен прокурор в Районната прокуратура от дежурния разследващ полицай при 2 РУ на МВР-Благоевград. Вместо да разпореди незабавни процесуално-следствени действия, прокурор Бачева разпоредила на униформения да не започва досъдебно производство, а да се уведоми КАТ и да се предприемат действия за административно наказване на шофьора. При разследването било установено, че Бачева е била информирана за катастрофата от свой близък, още преди да научи за случилото се от полицая. Лицето, което се обадило на прокурора, било в приятелски отношения с Владислав.

Съгласно Закона за съдебната власт, при повдигане на обвинение срещу съдия, прокурор или следовател за умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на службата, се налага да бъде инициирана и административна процедура пред съответната колегия на ВСС за временното му отстраняване от длъжност до приключване на наказателното производство.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници