И Милко Талев, задържан при операция „Захар", излиза от ареста

И Милко Талев, задържан при операция „Захар", излиза от ареста
Вторият, който се сочи за ръководител на групата – бизнесменът Гриша Ганчев пък въобще не влезе в ареста. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Задържаният при операция „Захар" Милко Талев излиза от ареста под парична гаранция от 20 000 лв., реши Апелативният специализиран съд.

Милко Талев беше задържан през май заедно с трима изпълнителни директори на „Литекс Комерс" като ръководител на организирана престъпна група за извършване на данъчни престъпления.

Сред извършителите е и синът на Гриша Ганчев - Данаил. Другите двама изпълнителни директори са Милко Димитров и Камелия Мирчева.

Организаторът, който координирал и ръководел групата, бил Милко Талев, съобщиха тогава от специализираната прокуратура. Той е човекът, който е бил посредник в търговията със захар.

Според прокуратурата той организирал доставката от заводите в Бургас и Девня. Това са два от четирите завода на „Литекс комерс", които са били основно включени в дейността на групата.

Захарта от тези заводи се продавала на реални купувачи, а задачата на Милко Талев била да осигури транспортни фирми, които да превозват продукта без фактури. Той влизал в контакт с купувачите, които превеждали парите по сметка на дружество, контролирано от Милко Талев.

Всъщност в схемата са замесени множество търговски дружества, но основно място имат три – и трите контролирани от Милко Талев.

Сметките в банката били контролирани от служител на финансовата институция, който бил в топла връзка с Милко Талев и имал за задача непрекъснато да следи движението по сметките.

В момента, в който парите постъпели по сметките, Милко Талев докладвал на някого от изпълнителните директори на „Литекс комерс", после той самият или неговият племенник теглели парите, за да ги занесат кеш на някой от изпълнителните директори.

Така от 10 -12 доставки на месец са фактурирали една-две. За останалите се изготвяли фалшиви фактури на кухи дружества. Така, от една страна, не се плаща ДДС, а от друга страна, сделките не се осчетоводяват и не се отразяват в крайния баланс на дружеството.

След като в края на юли Апелативният специализиран съд отмени наложената от предишната инстанция гаранция от 100 000 лв. на Данаил Ганчев и го пусна без никаква, в понеделник спецсъдът пусна от ареста под парична гаранция от 20 000 лв. Милко Талев.

Апелативните спецмагистрати прецениха, че от доказателствата, които са събрани до момента, няма такива, които да формират дори обосновано предположение за организирана престъпна група, чийто ръководител е Милко Талев.

Магистратите обаче сметнаха, че има доказателства за данъчни престъпления. Съдиите прецениха, че липсва опасност Милко Талев да се укрие, но има опасност от това да извърши друго престъпление.

Съдът се съобрази с необремененото съдебно минало на обвиняемия, добрите му характеристики и семейното му положение. Определението на магистратите е окончателно и веднага след като внесе паричната гаранция, Милко Талев може да излезе от ареста.

Така от шумно рекламираната акция „Захар" в ареста остана само един от сочените като участници в нея. Преди време съдът пусна от ареста четирима от участниците в групата и ги остави без мярка.

Вторият, който се сочи за ръководител на групата – бизнесменът Гриша Ганчев, пък въобще не влезе в ареста. За него прокуратурата определи мярка парична гаранция от 500 000 лв., която впоследствие беше намалена на 300 000 лв.

Адвокатът на Милко Талев - Лъчезар Таков, заяви, че след решенията на съдилищата до момента парадоксално Милко Талев се оказа ръководител на организирана престъпна група заедно с Гриша Ганчев, а в самата група има само един човек.

#Милко Талев #Гриша Ганчев #операция „Захар" #Апелативен специализиран съд #Милко Димитров #Камелия Мирчева #„Литекс комерс" #данъчни престъпления #ДДС измами #гаранция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници