В община Ценово стартира разделно събиране на отпадъци

В община Ценово стартира разделно събиране на отпадъци
A A+ A++ A

В деветте населени места на община Ценово стартира кампания за разделно събиране на отпадъци. За нуждите на населението ще бъдат разпределени 226 жълти и зелени контейнери. Жълтите са предназначени за хартия, метали и пластмаси, а в зелените ще се събират стъклени опаковки.

Освен това на различни места в селата ще бъдат разположени 14 контейнери с голяма вместимост, в които да се изхвърлят растителни остатъци от градините и личните стопанства. Началото на кампанията съвпадна с откриването на новото регионално депо в Бяла. „Започваме активна разяснителна кампания сред жителите на общината. По-сериозно внимание и усилия ще бъдат насочени към децата и младите хора. Нашата идея е да ги насърчим да не изхвърлят общо боклуците, а да ги разпределят. Информационни материали ще бъдат предоставени на всяко кметство. Със сигурност началото ще бъде много трудно, но задължително трябва да успеем“, сподели Рейхан Кямилова – главен специалист „Екология, чистота и туризъм“ в общинската администрация. Според новите изисквания разделното събиране на отпадъци ще доведе до реално намаляване на разходите, които ще рефлектират върху такса смет на гражданите. В новото регионално депо е монтирана специална сепарираща инсталация, която ще позволи разделянето на отпадъците. Те ще се преработват и рециклират, след което ще се продават като суровини за производство.

Така ще са намалят разходите за издръжка, обяснява екологът в община Ценово. За нуждите на общината вече е предоставен и специализиран камион, който ще извозва оставеното в контейнерите до сметището в Бяла. Паралелно с него ще продължи да работи и другата сметосъбирачна машина, с която ще се извозват смесените битови отпадъци.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници