Папата сподели впечатления от България на аудиенцията в сряда

Папата сподели впечатления от България на аудиенцията в сряда
A A+ A++ A

Папата сподели впечатления от пътуванията си в България и Македония през последните дни на аудиенцията в сряда, съобщи Ватикана нюз. „Бях воден от живия спомен за папа Йоан XXIII, който е прекарал близо 10 години в България. Мотото за посещението в България бе избрано от енкликтика на папа Йоан XXIII "Pacem in Terris" (Мир на земята).

Вдъхновен от това послание, папа Франциск е поканил всеки да въпви по пътя на братството. Папата сподели впечатления от срещата си с патриарха на българската православна църква и с представителите на светия синод. „Като християни, нашата мисия и призвание е да бъдем знак и инструмент за единение“, каза папа Франциск на аудиенцията в сряда.

Папата спомена и важността на светите братя Кирил и Метода. Макар и с гръцки корени, те са използвали културата си да предадат християнското послание на славяните, казва папа Франциск. Дори и днес имаме нужда от страстни и находчиви християни, които да разпространят божието слово до онези, които още не го познават или да напоят местата, където са пресъхнали корените на християнството, подчерта папа Франциск.

Папата сподели и посещението си в Скопие, където се поклони на паметника на майка Тереза. Папа Франциск отбеляза, че младата държава помага на мигрантите и е мост между религиите.

Като че ли италианската държавна телевизия РАИ единствена от медиите на Апенините отрази всестранно, безпристрастно и подобаващо-тържествено тридневното посещение у нас на папа Франциск, съобщи кореспондентът на „Монитор“ в Италия Румен Михайлов. При това и по трите си програми, като по първата – РАИ1- на няколко пъти имаше директни репортажи от България, включително и от приемането на първо причастие от 242-ма малчугани от град Раковски. Наистина заслужават поздравления пратениците на РАИ у нас, просто защото не пропуснаха нито един акцент от важните послания на Главата на Светата римокатолическа църква, отправени от нашата земя. Те не забравиха и доста от комплиментите, които Светият отец отправяше при всеки повод към нас като трудолюбив, миролюбив и състрадателен народ, който заслужава по-добро бъдеще.

Иначе придружаващите папата пратеници на големите италиански вестници сякаш се надпреварваха да внушават, че Франциск бил дошъл у нас, единствено за да ни набива чивията за построената по границата ни с Турция мрежа за възпиране на мигранти. Тук „палмата на първенството“ за черногледо към нас, българите, отразяване на посещението може спокойно да бъде връчена на специалния кореспондент на в. „Кориере дела сера“ Джан Гуидо Веки. Той написа още в подзаглавието на стартовата си дописка от София, че сме били вдигнали първи в Европа преграда срещу подгонените от война и мизерия чужденци, дълга от Гърция до Черно море, съоръжена с модерни камери и бодлива тел, а охранявана от танкове и бронетранспортьори. Въобще лоши хора сме за Джан Гуидо Веки, освен че сме и най-бедните в Европа, както пратеникът на „Кориере дела сера“ дебело подчерта в дописката си за лошото ни отношение към мигрантите, която си остана и единствената за първия ден на Франциск у нас. Междувпрочем тезата си за мрежата по границата с Турция Джан Гуидо Веки не забрави и в дописката си за втория ден от посещението на папата у нас, посветена изцяло на сутришната визита на Светия отец в центъра за мигранти във Враждебна, който според репортера бил нещо като детска градина – ами от битуващите сега там 60 души от Сирия и Ирак, 38 били деца...

Но освен че прословутата мрежа бе нещо като „червена нишка“ в кореспонденциите от София на другите големи италиански всекидневници „Стампа“, „Матино“, „Джорнале“ и донякъде „Република“, техните пратеници у нас сякаш нарочно допускаха куп фактологически грешки. Причината за които бе ако не насажданата от десетилетия в медиите на Апенините зла умисъл срещу българите, то определено липсата на елементарна неподготвеност за посещението, което ще отразяват и страната, която ще посещават. Тук най-голямата небивалица я изтърси в заглавие торинският „Стампа“, който направо ни ислямизира, тъй като писа, че християните в България били... едва 1% от населението! Ето тук пишещият тези редове не издържа, обади се в редакцията на влиятелния всекидневник и не много време след това кореспонденцията на Доменико Агасо за втория ден от посещението на папата бе преработена без грешка и разширена с доста подробности от изявите в Раковски и след това в София на Светия отец.

И една любопитна подробност – вчера наред с нелепите дописки на Джан Гуидо Веки, на интернет страницата на „Кориере дела сера“ се появи макар и за кратко доста оптимистичен видеоматериал от заключителната литургия на папата на плщад „Независимост“ в София. Съобщаваше се, че светият отец бил приветстван от огромното множество с ръкопляскания, продължавал бил делото на „българския папа“ Йоан ХХIII, въобще радвали му се българите и т.н. Оказа се, че видеореепортажът е разпространен от спечелилата си напоследък голяма популярност в Италия информационна и тв-агенция „Виста“. А неин собственик е българинът Александър Яхнаджиев, син на Иван Яхнаджиев – известния наш живописец.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници