Симеон Славчев: Няма да позволим Графа 2 пред „Св. Александър Невски”

Симеон Славчев: Няма да позволим Графа 2 пред „Св. Александър Невски”
A A+ A++ A

Предстоящото обновяване на софийския площад „Александър Невски” отново разбуни духовете сред столичани. През 2014 г., Архитектурното бюро А.Д.А, ръководено от арх. Иво Пантелеев, спечели обществената поръчка на Столична община за площада. Именно А.Д.А реализира ремонта ул. "Граф Игнатиев" и водната стена на площад "Гарибалди", които меко казано предизвикаха вълна на недоволство сред гражданите на София.

По този повод председателят на ПП МИР и общински съветник от "Политическа група 5" в Столичния общински съвет инж. Симеон Славчев поиска незабавно да се спре проекта и той да бъде подложен на широко обществено обсъждане, в което освен гражданите и неправителствените организации, да се включат и експерти от Камарата на строителите, на архитектите и всички други компетентни органи. Припомняме, че по инициатива на инж.Симеон Славчев през 2017 г. Столичната община забрани спирането на автобуси пред храм-паметника "Св. Александър Невски" и на практика беше премахната незаконната автогара пред един от символите не само на София, но и на цяла България. Тогава, с подкрепата на Светия Синод, инж.Славчев поиска цялото пространство около храм-паметника "Св. Александър Невски" да стане изцяло пешеходна зона с парково пространство и пейки, по пример на други европейски столици. „В първоначалния проект на А.Д.А е включено премахването на емблематичните едноразмерни павета и подмяната им с нова настилка в цветова гама като тази по ул.

"Граф Игнатиев". Паветата са декларирани за паметник на културата и са под закрилата на закона и премахването им е недопустимо. Управляващите Столичната община твърдят, че премахването на паветата няма да се случи, но гаранция за това в момента няма”, беше категоричен Славчев. Той поиска пълна публичност на проекта, като всеки детайл бъде подложен на широко обсъждане, „а не да се правят промени по проекта след като започне реконструкцията, какъвто негативен опит вече столичани имат с ул. "Граф Игнатиев", допълни инж. Славчев. „Няма да позволим Графа 2 пред „Св. Александър Невски”. Нека погледнем другите европейски столици, които превръщат подобни места в добре организирани социални пространства и те се превръщат в символи на градовете. Патриаршеската катедрала е знаково място в София, символ на града и туристическа дестинация за гостите на столицата. От позицията си на общински съветник и като гражданин на София, искам незабавното спиране на проекта и провеждането на широко обществено обсъждане на всеки детайл от проекта", каза инж. Симеон Славчев.

Той предлага в проекта да бъде заложено и изграждането на паметник на Св. княз Борис I Михаил Покръстител, който да бъде разположен в пространството пред Св. Синод и да гледа към катедралата. „Това е пространството, където трябва да бъде издигнат паметник на българския владетел, който налага християнството и въвежда славянската писменост в България”, беше категоричен общинския съветник инж. Симеон Славчев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници