Някои стари разбирания са наистина остарели

Някои стари разбирания са наистина остарели
A A+ A++ A

Насоките за храненето на детето и възпитанието му са се променили значително през последните десетилетия. Разбираемо е, че всяка майка, отгледала вече своите деца, се чувства незаменим съветник за своята дъщеря или снаха, когато тя е станала майка. Но времената са различни, изискванията, които поставя съвременният живот - също. Науката е доказала редица ползи и вреди и е уместно те да се вземат предвид преди „бабешките” съвети.

Ето някои от остарелите, но широко разпространени насоки в храненето на детето:

  • „На детето се дава от всичко, за да не му стане нещо.” Не, нищо няма да му стане, независимо дали е момиченце или момченце, категорични са специалистите. Ако на детската площадка друго дете лакомо си хапва чипс, по-добре е да преместите вашето дете настрани, отколкото да му развалите вечерята с тази „празна” храна. Трудно, но ценно е да обясните на детето какво е полезно и какво не, да изградите у него „здравословен” вкус.
  • „Детето яде от всичко и по колкото му се яде, защото няма затлъстяло дете.” Абсурдно е това мнение. От десетилетия е известно, че при децата мастните клетки имат способността да се делят, а при възрастния само се увеличават по размери. Затова затлъстяването при децата е много по-сериозен проблем, с дълготрайни последствия. Причина за затлъстяването при възрастните най-често е затлъстяване в детска възраст. Нарушението на метаболизма е за цял живот.
  • „Детето трябва да изяде всичко, което му се сложи в чинията.” Не, също както на вас, понякога ви се яде повече, а понякога нямате апетит. Не насилвайте детето да консумира – особено храни, които то вече е показало, че не харесва. Детето има свои вкусови предпочитания, които възрастните трябва да уважават.
  • „Най-хубавото се дава на детето.” По принцип няма лошо в това вярване – искате най-доброто за детето си. Тук проблемът е по-скоро психологичен, особено когато избирате най-хубавото от всички други порции и го давате демонстративно на детето. Така детето знае, че заслужава всичко и му дължите всичко. По-разумно е да научите детето, че храната се дели поравно между всички.
  • „Кърменето трябва да продължава, докато майката има кърма.” Кърменето е най-доброто хранене за детето и начин за създаване на психологическа връзка между  майката и детето. Но кърменето е уместно да продължи до навършване на първата година на детето. Кърменето на детето след тази възраст, особено до 2, 3, 4 и повече години, не носи особени здравословни ползи за детето, а напротив – свързано е с риск за здравето за майката поради извличане от нейния организъм на минерали и витамини.
  • „Пюретата за захранване на детето трябва да се приготвят у дома, готовите пюрета не се знае какви са.” Днес можем да се доверим на съвременните готови пюрета. Те са приготвени от „безопасни” зеленчуци, преминали са подходяща термична обработка, в тях се съдържат необходимите витамини, минерали и хранителни вещества.

Преди да се спомене каквото и да било относно отглеждането на детето, трябва да се зачете думата на родителите. Майката и бащата са тези, които решават какво ще яде тяхното дете и как ще го отглеждат. Доколко ще се съобразят с препоръките на лекаря или със съветите на роднините, е тяхно решение и никой няма право да ги съди. В повечето случаи детето само ръководи храненето.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници