Лидерите на НАТО на среща в Лондон в началото на декември

Лидерите на НАТО на среща в Лондон в началото на декември
МВнР
A A+ A++ A

Следващата среща на НАТО на високо равнище ще се проведе в Лондон през декември, отбелязвайки 70-годишнината на съюза, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг, предаде БГНЕС.

“Следващата среща на лидерите на съюзниците ще се проведе на 3-4 декември 2019 г. в Лондон… Очаквам с нетърпение успешна среща на върха”, каза той, цитиран от АФП.

Столтенберг заяви, че е обсъдил подготовката за срещата на върха на държавните и правителствените ръководители с британския премиер Тереза Мей по време на посещението в Лондон миналата седмица.

Срещата на върха през декември ще бъде шанс “да се отговори на настоящите и спешните предизвикателства пред сигурността и как НАТО ще продължи да инвестира и да се адаптира, за да гарантира, че ще остане стълб на стабилността през идните години”, заяви Столтенберг в изявление.

Той добави, че Лондон е подходящо място за отбелязване на 70-годишнината на трансатлантическо военно сътрудничество, тъй като той е бил дом на първото седалище на Алианса, след като Обединеното кралство стана един от 12-те основатели на НАТО през 1949 година.

Днес държавите-членки са 29 и централата е в Брюксел.

“Лондон е бил домът на първата ни централа, така че е подходящо място за държавните и правителствените ръководители на НАТО да планират бъдещето на Алианса”, каза Столтенберг.

Деликатно време за НАТО

70-тата годишнина идва в деликатно време за НАТО. Напрежението с Русия е на високо ниво, което не се е наблюдавало след Студената война. Съществуват и опасения относно ангажимента на американския президент Доналд Тръмп към съюза и неговата готовност за изпълнение на пакта за взаимна защита.

Срещите на НАТО обикновено приключват с официално, задължително изявление за целите и действията, договорени от всички съюзници – като споразумението от 2014 г. за опит да се изразходват два процента от БВП за отбрана.

Все още не е потвърдено дали ще бъде направено изявление на заседанието през декември.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз през октомври, а декемврийската среща ще се разглежда като сигнал за солидарност между НАТО и Великобритания – която е водещата военна сила на континента, заедно с Франция.

Брекзит ще промени отношенията на Обединеното кралство с Европейския съюз, но няма да промени отношенията на Обединеното кралство с НАТО”, заяви Столтенберг през февруари.

В сряда той се върна в Лондон за разговори с британския министър на отбраната Пени Мордаунт. В четвъртък той ще участва в конференция по киберсигурността в британската столица.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници