15 000 столичани се обявиха срещу новите правила за паркиране в София

15 000 столичани се обявиха срещу новите правила за паркиране в София
Цената за първа кола е 150 лв., за втора 450 лв. в Синя зона и по 100 и 300 лв. в обхвата на новата, по-евтината Зелена зона. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

15 000 столичани подкрепиха инициативата срещу новите правила за паркиране в София, съобщиха от Гражданско движение „ДНЕС".

Подписката, която стартира на 16 юли и ще продължи до края на месец август, е част от кампанията „Новите правила за паркиране в София – Рекет и беззаконие над гражданите" по повод влизащите в сила от 1 септември 2012 г. нови правила за паркиране в столицата.

Междувременно живеещи в центъра на София граждани, обединени във Фейсбук групата „Не на данък паркиране за живущите в зоните с платено паркиране" също стартираха своя подписка и организираха серия от протестни действия. Следващото от тях ще е на 16 август от 17:00 часа пред паметника на Патриарх Евтимий.

„ДНЕС" и сдружението на живеещите в центъра на София обединяват усилията си и от 15 август на пунктовете на гражданското движение ще се събират подписи и под двете подписки.

Наредбата за организация на движението в Столична община стоварва проблемите на града върху обикновените хора, без да решава проблема с паркирането, твърдят от организациите.

Тя не е съобразена с покупателната способност на гражданите, въвежда серия от дискриминационни условия и нарушава множество закони, включително Конституцията на България, Закона за обществените поръчки, Закона за общинската собственост, Закона за местните данъци и такси, Закона за движение по пътищата, Закона за нормативните актове, посочват още гражданите.

Цените за паркиране и репатриране с т.нар. „паяк" не отговарят на направените разходи за предоставяната услуга, каквото е изискването на Закона за местните данъци и такси, алармират още организациите.

По аналогичен начин стоят нещата с поставянето на т.нар. „скоба" и с винетните стикери за живеещите в центъра.

Спорна е и базата, върху която се калкулира това увеличение, тъй като не е направена финансова обосновка на разходите за услугата, а не трябва да се забравя, че такова е изискването на Закона за нормативните актове.

Според гражданското движение „ДНЕС" и сдружението на гражданите от центъра на столицата е нарушен и Законът за обществените поръчки, тъй като дейностите по организация на паркирането са неправомерно възложени на „Градска мобилност" ЕООД без процедура за възлагане на обществена поръчка.

Движение „ДНЕС" настоява, преди да въвежда нови, драстично по-високи цени за паркиране, общината да организира бърз и чист градски транспорт, включително метро във всички посоки на града, да изгради обществени паркинги на достъпна цена, да осигури правилно организиран трафик, вкл. чрез електронна трафик-система, и да освободи паркингите от негодните за управление автомобили.

С призив от 6 август „ДНЕС" предупреди за зараждащото се гражданско недоволство и апелира към столичните общински съветници да отменят и преразгледат промените в Наредбата за организация на движението в Столична община, като „чрез диалог с гражданите да пристъпят към изготвянето на изцяло нова наредба, премахваща досегашните противозаконни, необмислени и спорни текстове".

„ДНЕС" за пореден път апелира за диалог и решаване на съществуващия проблем. Проблем, който засяга почти два милиона души – столичани и гости на столицата", заявяват още от инициативата „ДНЕС".

#Гражданско движение „ДНЕС" #София #Синя зона #Зелена зона #стикер #винетка #протест #Столична община #паркиране #транспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници