Франция изсели още 46 роми от катун в Лион

Франция изсели още 46 роми от катун в Лион
Преди седмица бяха разтурени биваци в покрайнините на Лион и около северния град Лил, в които живееха над 250 роми. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френската полиция изгони 46 роми, 25 от които деца, от бидонвил в централната част на Лион, а актът беше определен от правозащитни организации като ненужно преследване.

Преди седмица бяха разтурени биваци в покрайнините на Лион и около северния град Лил, в които живееха над 250 роми.

Френското социалистическо правителство обеща бързо да разруши ромските катуни, установени без разрешително, и да върне в родината им хората, които не могат да се издържат сами на френска територия, предадоха АФП и БГНЕС.

Така социалистите продължиха остро критикуваната политика на бившия президент Никола Саркози , макар и с не толкова пламенна реторика и позицията им предизвика критики от страна на коалиционните им партньори от Зелената партия.

Публикувано във вторник изследване обаче показа, че линията на поведение на социалистите се радва на изключителната подкрепа на 80% от населението.

Избирателите обаче са почти също толкова убедени (73%), че разрушаването на катуните само измества проблема другаде.

Проблемът беше илюстриран от случая с бидонвила в Лион, където ромите бяха изгонени от домовете си без местните власти да са решили какво да се прави с тях.

#Франция #роми #Лил #Лион #катун #Никола Саркози #Франсоа Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници