Безплатни паркинги при метрото за месец

A A+ A++ A

Цял месец шофьорите ще паркират гратис в подземните гаражи при метрото - при „Ломско шосе", „Черни връх" и Централна гара.

„Паркингите при метрото ще бъдат безплатни един месец", съобщи шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

До края на септември ще бъдат открити гаражи за около 3000 коли, казва Герджиков, цитиран в сряда от в. „Монитор"

„Идеята е услугата да се популяризира за един месец, за да могат хората да свикнат", обясни Герджиков. Той инспектира буферния паркинг до Интер експо център, в който имаше 500 автомобила. Гаражът може да побере 1250 коли. От 1 септември обаче всички, които оставят автомобилите си в него, вече ще си плащат.

В края на август ще заработи паркингът на „Ломско шосе", където ще има места за 480 коли. Подземният гараж на метростанция „Бели Дунав" ще бъде първият в столицата с места за автомобили с газови уредби.

Иначе глобата за кола на газ в подземен паркинг е от 100 до 2000 лв. Тогава ще е готов и гаражът на бул. „Черни връх", който ще побира 620 коли. Гараж за 150 автомобила ще има и на Централна гара.

Очаква се той да бъде открит в средата на септември. От кметството смятат, че благодарение на т.нар. буферни паркинги в центъра на столицата ще влизат по-малко коли, ще намалеят задръстванията, както и количеството на изхвърлените вредни газове.

От 1 септември час паркиране в идеалния център ще струва 2 лв. Всеки, оставил колата си на буферния паркинг, за да пътува с метрото ще получи 2 ч. безплатен престой.

След това за всеки час ще се плаща по 50 ст. Столичаните, които ползват гаражите, без да се возят в метрото, ще плащат 1 лев на час.

Така например, ако оставите колата си до метрото за 8 часа, колкото е работният ден, ще платите 3 лева за паркинг и 2 за билети. Същият престой в синята зона ще ви струва 16 лв., а в зелената ­ 8, пресметна Герджиков.

За да успокои столичани, той обясни, че още на първата сесия на общинския съвет на 13 септември ще бъде променена наредбата за паркирането. Целта е винетка за синя и зелена зона да ползват не само собственици на жилища в центъра, а и членове на семействата им, наематели, както и за лизингови коли.

#Софийско метро #метро #паркинг #Столична община #Централна гара София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници