Симеонов: Премиерът няма работа да командва в парламента

Симеонов: Премиерът няма работа да командва в парламента
A A+ A++ A

Премиерът е изпълнителна власт и няма работа в Народното събрание да казва какво да правим. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Така той коментира внесеното от ГЕРБ предложение за намаляване на партийната субсидия на 1 лев. Решението бе взето от депутатите в присъствието на премиера Бойко Борисов рано тази сутрин.

Ще подкрепим предложението, но то трябва да бъде съпътствано от разяснителни текстове, които да разрешат лобизъм и финансирането на партиите чрез официален регистър и декларирани средства, за да няма финансиране от олигарси, поиска Валери Симеонов. Другото било залитане към популизма.

Припомняме, че днес премиерът Бойко Борисов лично дойде в Народното събрание, за да внесе предложение за партийна субсидия за 1 лв. на глас. Това е 11 пъти по-малко от определената в момента по закон.


Преди дни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в ''Шоуто на Слави", установи, че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв. и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. ''Шоуто на Слави'' се позова на получена от МФ информация, но главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници