Прокурор отказа да съди Фандъкова за кучетата заради „не много на брой" смъртни случаи

Прокурор отказа да съди Фандъкова за кучетата заради „не много на брой" смъртни случаи
От началото на 2012 г. два са смъртните случаи след нахапване от бездомните кучета - през април на проф. Ботьо Тачков и на Христо Панков през месец юни. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Прокурорът от Софийската градска прокуратура Петър Смолички отказа да образува досъдебно производство срещу кмета на София Йорданка Фандъкова заради „не много на брой" смъртни случаи след нападения от бездомни кучета.

Сигналът беше подаден на 25 юни от общинските съветници от БСП Георги Кадиев, Жельо Бойчев, Калоян Паргон и Анна Славова с искането за проверка на действията на кмета по проблема, предаде „Дневник".

„Във връзка с проблема с бездомните кучета, разхождащи се на територията на столицата и често ставащи агресивни, нападайки хора на най-различна възраст в това число възрастни и деца, в резултат на които нападения са причинени и няколко (не много на брой) смъртни случая, са предприети сериозни мерки за овладяване на съществуващия от години проблем", пише в постановлението на Петър Смолички.

Прокурорът обясни, че написаното е следствие от писмените обяснения, които е получил от директора на общинското предприятие „Екоравновесие", което отговаря за бездомните животни в столицата - Манол Нейков, от Йорданка Фандъкова, както и от МВР, което също разследва случая.

През пролетта кметът на София сезира СДВР за появяващи се бездомни кучета „като по калъп" в райони, където дотогава нямало.

Прокурорът отказа да уточни колко души точно трябва да загинат от бездомни кучета, за да може да се започне разследване.

Петър Смолички добави, че общинските съветници могат да обжалват пред прокурор от по-горестоящата прокуратура, чието постановление не подлежи на обжалване.

Според прокурор Петър Смолички за „проблема се полагат немалко усилия, но не е овладян и не може да бъде овладян светкавично".

И това е така, защото „през последните две десетилетия проблемът е бил подценяван, не му е обръщано достатъчно внимание и вместо да е решен кардинално, се е задълбочил".

От началото на 2012 г. смъртните случаи след нахапване от бездомни кучета са два - през април на проф. Ботьо Тачков в „Малинова долина" и Христо Панков през месец юни в Редута.

#кмет на София #София #Йорданка Фандъкова #бездомни кучета #БСП #Георги Кадиев #Жельо Бойчев #Ботьо Тачков #Христо Панков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници