Меркел: Ще вдигнем санкциите над Русия след възстановяване на украинския суверенитет

Меркел: Ще вдигнем санкциите над Русия след възстановяване на украинския суверенитет
A A+ A++ A

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви днес, че западните санкции срещу Русия няма да бъдат вдигнати, докато не бъде възстановен украинският суверенитет, предаде Ройтерс.

Меркел каза, че тя и президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение в Берлин днес, са обсъдили Минските споразумения: „Докато няма напредък на този фронт, санкциите не може да бъдат вдигни, а санкциите, свързани с Крим, може да бъдат премахнати, само когато Крим бъде върнат на Украйна“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви преди това, че при евентуална среща с руския си колега Владимир Путин на първо място ще повдигне въпроса за Донбас и Крим, предаде Интерфакс.

„Да започнем с това, че Донбас и Крим са украински“, заяви Зеленски в интервю за германския в. „Билд“ преди днешната си среща в Берлин с канцлерката Ангела Меркел.

„Много обичам Крим. Бил съм там много пъти. Това е уникално място в Украйна със своята природа и история. За мен Крим винаги е бил и остава част от Украйна“, заяви държавният глава.

В отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че по въпроса за Крим „двете страни няма какво да коментират“.

„Колкото до Донбас, то, може би, разговор трябва да бъде воден не с Путин, а с жителите на Донбас“, каза Песков.

Вчера Зеленски бе в Париж за разговор с френския си колега Еманюел Макрон, който заяви, че може да има нови преговори за конфликта в Източна Украйна.

Макрон похвали амбицията на новия украински лидер за прекратяване на конфликта и уточни, че може да има среща в Париж в т.нар нормандски формат – Русия, Украйна, Германия и Франция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"