Менда Стоянова: ГЕРБ предлага безвъзмездни офиси на партиите от държавата и общините

Менда Стоянова: ГЕРБ предлага безвъзмездни офиси на партиите от държавата и общините
A A+ A++ A
ГЕРБ ще предложи общините и държавата да предоставят офиси на партиите безвъзмездно, но остава твърдо на позицията си за 1 лв. държавна партийна субсидия на глас. Това заяви в НС председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ на брифинг в НС, излъчен по Канал 3.
 
"Това означава, че партиите ще имат възможност да имат офиси без да заплащат за тях, ще имат субсидия от 1 лв., с която биха поели разходите за административния персонал в тези офиси. Колкото до другите им разходи по отношение на избори и т.н. ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори, физически и юридически лица“, поясни Менда Стоянова.
  
Това би било крачка за изсветляването на финансирането на партиите, добави тя, като призна, че "няма начин политическите партии да съществуват в правния мир, ако субсидията е само от един лев. Сега даваме възможност юридически лица да го правят и официално".
 
По думите й подобен тип отворено финансиране, предложено от ДПС и обсъдено на среща между депутати от двете партии тази сутрин,изисква "промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларации за произход, качване на въпросните декларации в Сметната палата и всичко останало, което тя прави като одит на разходите на политическите партии. Освен това ние оставаме на нашата позиция“, допълни още Стоянова. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници