Атака иска анекс в договора със Северна Македония

Атака иска анекс в договора със Северна Македония
A A+ A++ A

Атака внася проект за анекс към договора със Северна Македония, за да запазим достойнството, паметта и историята си и да не позволяваме с тях да се спекулира. Това каза лидерът на Атака Волен Сидеров в Народното събрание.

Волен Сидеров обясни, че проектът предвижда Народното събрание да възложи на правителството да изготви анекс и да го предложи към договора със Северна Македония. "Необходимостта от този анекс е ясна за всички. Само последният пример със спора около Гоце Делчев, преди това за Илинденско-Преображенското въстание, имаше други поводи, които внасят напрежение между двете страни“, допълни още Сидеров.

Анексът е изготвен от сътрудници и юристи на партия "Атака“, поясни лидерът на партията. "Най-важното е, че историческите събития и личности се обявяват за общи само с решение на комисията. След което се внася една забрана тези личности и събития да бъдат употребявани, от която и да е от двете страни без общо съгласие.

Изброено е кои личности и събития, свързани с Първата българска империя до Крумовата династия и след това всичко свързано с национално-освободителната борба, борбата за обединение на българския народ.


По този начин ние предотвратяваме бъдещи недоразумения или поводи за напрежение от употреба на исторически личности, събития, като започнем от цар Самуил до Гоце Делчев“, каза Сидеров.

Той допълни, че страната ни е в удобна позиция да предложи подписването на подобен анекс, защото Северна Македония очаква подкрепата на България за членство в ЕС. "Подписвате анекса, ние ви подкрепяме за ЕС”, заяви Сидеров.

Той припомни още, че договорът между двете държави, подписан на 18 януари 2018 г., позволява той да бъде променян по всяко време.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници