Валери Симеонов: Гордея се със Закона за шума

Валери Симеонов: Гордея се със Закона за шума
A A+ A++ A

Гордея се, че Законът за шума е един от малкото закони в ЕС, България е държава флагман в борбата с вредното явление. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в Народното събрание, цитиран от Фокус.

„Мисля, че можем спокойно да започнем с една добра констатация, че днес е един добър ден за българската нация. Днес беше приет Законът за защита от шума в околната среда", обяви той.

"От днес вече законът е приет и предстои публикуването му в Държавен вестник. Този закон е изключително необходим и актуален с оглед докладите на Световната здравна организация и завишените изисквания на ЕК за допустими нива на шума, с оглед на тежките поражения, които той нанася на хората при условията на съвременната цивилизация“, каза още Симеонов.

Според него с тези промени се допринася за превръщането на България в една държава, флагман в борбата с това вредно явление. 

Със Закона за шума не ограничаваме обществени събрания, митинги и прочее, а слагаме край на вакханалията на шума в България, каза още Симеонов.

Той уточни, че приетите текстове ограничават от 22.00 ч. възможността за зареждане на търговски обекти. По думите му в късните часове се ограничават и надутите уредби на лимузини с отворени прозорци, тонколони на мотори и велосипеди.

„Забранява се озвучаването от плаващи транспортни средства, кораби, плаващи дискотеки, и прочее нововъведения на туристическия бизнес. Изрична забрана се въвежда за строителни дейности. Определят се в последната алинея изключенията, а те могат да бъдат тези, които конкретните общински съвети са регламентирали със специална наредба“, допълни Симеонов.

Той подчерта, че не всички заявления се подлагат на проверки и измервания. „Само при промяна на предназначението и откриването на нови заведения се прилага нов режим“, уточни Валери Симеонов.

„Другият нов момент бих го определил като доста оригинален е подходът при регламентирането на контрола върху нарушенията. Контролът в периода 23.00 – 8.00 ч. на Закона за шума се възлага само и единствено върху органите на МВР. Това прави законът действащ, опростен и ефективен. Към момента контролът на нивата на шума се възлагаше на 6 министерства плюс общините. Както е казано – много баби, хилаво дете“, каза още Симеонов.

Честито на всички български граждани и на всички, които желаят да почиват на българските курорти, каза още лидерът на НФСБ.

Валери Симеонов обясни, че със законопроекта се оправя безумие, в което се е определяло кой има право да извършва констатации на нарушението, констативни актове и наказателно постановление.

„От тази група бяха изключени общината и кмета. Поправяме тази неволна грешка на законодателя и си даваме правомощията и на общината да не си измива ръцете и когато има сигнали за силен шум. Най-накрая както предполагам, че знаете завишаваме всички финансови санкции. Санкциите стигат до размер 12 хил. лв. Те не са свързани и са независими от другите административни мерки, които ви изброих преди малко – това са затварянето на обекта и изземването на веществени доказателства“, коментира още Симеонов.

„Искам да благодаря за много сериозната работа, усилия, труд, време и професионализъм, които бяха вложени при подготовката на този закон от правната дирекция на Министерство на здравеопазването и на МВР. Искам да благодаря на специалистите, сътрудниците от Здравна комисия, които само до преди няколко дена успяхме да създадем един действащ, опростен и ефективен закон“, коментира още Симеонов.

Според него МВР също са доволни от промените в закона. „Досега тяхната дейност не беше ефективна“, допълни още Симеонов. „Законът за шума ще облекчи работата на МВР“, добави Симеонов. По думите му „пиесата става едноактова“. "Няма фигаро-тук – фигаро –там", каза още той.

Според него с този закон ще се сложи край на вакханалията на шума в България. „Органите на МВР са тези, които ще осъществяват контрола първо върху обектите, които шумят и създават шум в околната среда, второ върху озвучителните средства, които са изкарани на улиците на платформи и ремаркета. Те също ще бъдат контролирани от МВР и на трето място пътните превозни средства“, каза още лидерът на НФСБ.

По думите му друга промяна е отреагирането на жалби по отношение на шум от заведения в жилищни сгради. „Ние предлагаме и беше прието, че заведенията, които са в многофамилни сгради при подаване на жалби се подлагат на същия режим на измерване от лабораториите към РЗИ и съответно на тях могат да им бъдат отнети разрешенията за съответствие“, допълни още Симеонов.

Според него заведенията, които в момента съществуват и работят и за които няма да се прилага режим за ново освидетелстване, са обект на жалби и към тях се прилага цялата строгост на закона.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници