Паметникът на Съветската армия осъмна с качулки

Паметникът на Съветската армия осъмна с качулки
През юни 2011 г. фигурите на съветските войници от паметника бяха изрисувани като известни герои от Западната популярна култура. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Паметникът на Съветската армия в София осъмна в петък с разноцветни качулки на главите на фигурите.

Рано сутринта пъстрите качулки бяха махнати от главите на съветските войници, агенция БГНЕС.

Първоначално не бе ясно нито кой е поставил качулките, нито какво е посланието на тази нова украса на Паметника.

Впоследствие стана ясно, че те са поставени от неизвестна група, нарекла се "Група Човеци", в подкрепа на руската женска пънк група "Пуси Райът".

През юни 2011 г. фигурите на съветските войници от паметника бяха изрисувани като известни герои от Западната популярна култура, включително супермен с пистолет, злодеят Жокер, помощникът на Батман - Робин, Дядо Коледа с бинокъл и дори символът на "Макдоналдс" - клоунът Роналд.

Съветското знаме се превърна в американско, а под скулптурната група беше изписан надписът: "В крак с времето". Лозунг, който се пренесе върху безброй тениски и дори стана мото на една от кандидат-кметските кампании в София.

Впоследствие неизвестните художници обявиха в интервю за столично списание, че са седем на брой и се наричат „Creative Destruction"; не е ясно, дали са свързани с новата „украса" на паметника.

Паметникът на Съветската армия отдавна се е превърнал в ябълка на раздора между антикомунисти и русофили. Често там се организират протести на противници и привърженици на монумента.

#София #паметник #Паметник на Съветската армия #Група Човеци #Creative Destruction #Пуси Райът #Pussy riot

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници