Качулките на Паметника на съветската армия - в подкрепа на „Пуси Райът"

Качулките на Паметника на съветската армия - в подкрепа на „Пуси Райът"
Паметникът на Съветската армия в София осъмна в петък с качулки - акт, извършен от "Група Човеци" в подкрепа на руската пънк банда "Пуси Райът", която е на съд за атнипутински изяви. Снимка: "Група Човеци"/БГНЕС
A A+ A++ A

Качулките, с които осъмна паметникът на Съветската армия в София в петък сутринта, са били поставени от поддръжници на руската женска пънк група „Пуси Райът" (Pussy Riot), чиито членове са на съд заради „антипутински" прояви.

На главите на скулптурите от паметника на Съветската армия бяха сложени разноцветни качулки, като израз на протест заради делото срещу трите момичета от Пуси Райът, които са съдени заради "молитва" срещу Владимир Путин в катедрала в Москва.

Посланието на новата „украса" на паметника на Съветската армия стана ясно рано в петък сутринта от съобщение до медиите, подписано от „Група човеци", предаде БГНЕС.

То идва в сутринта в деня, в който момичетата от "Пуси Райът" очакват да чуят присъдата си.

Посланието на разноцветните качулки е адресирано до Посолството на Русия, българското правителство, парламента и медиите.

"Група човеци", както се подписват извършителите на акта, целят да приковат вниманието върху процеса и невинността на трите млади жени. Според тях чрез съдебния процес се пречи на свободата на словото.

"Настояваме Мария, Надежда и Катерина да бъдат освободени незабавно! Свободата на изразяване е основно човешко право, защитено от руското и международното право. Тоталитарният режим на Владимир Путин трябва да го признае и да спре тероризира своите граждани", заявяват „Човеците".

„Пуси Райът (Pussy Riot) е вдъхновяващ символ на борбата за демокрация в Русия. Цялата международна общност, включително българските власти, е длъжна да ги подкрепи срещу опитите на режима да затвори устите им. С днешния протестен акт ние искаме да покажем, че и България е солидарна със смелите членове на групата! Всички сме Пуси Райът!", се казва в съобщението.

Снимката, изпратена до медиите от "Група Човеци", носи надпис "Всички сме Pussy Riot", а качулките, поставени на главите на фигурите от паметника, са същите като тези, носени от протестиращи в Москва в подкрепа на женската пънк банда.

През юни 2011 г. фигурите на съветските войници от паметника бяха изрисувани като известни герои от западната популярна култура, включително супермен с пистолет, злодеят Жокер, помощникът на Батман - Робин, Дядо Коледа с бинокъл и дори символът на "Макдоналдс" - клоунът Роналд.

Съветското знаме се превърна в американско, а под скулптурната група беше изписан надписът: "В крак с времето." Лозунг, който се пренесе върху безброй тениски и дори стана мото на една от кандидат-кметските кампании в София.

Впоследствие неизвестните художници обявиха в интервю за столично списание, че са седем на брой и се наричат „Creative Destruction"; не е ясно, дали „Криейтив дистръкшън" и „Група човеци" имат нещо общо.

Паметникът на Съветската армия отдавна се е превърнал в ябълка на раздора между антикомунисти и русофили. Често там се организират протести на противници и привърженици на монумента.

#Паметник на Съветската армия #паметник #София #Група Човеци #Creative Destruction #Пуси Райът #Pussy riot

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници