Финландия: Да се готвим за разпад на еврозоната!

Финландия: Да се готвим за разпад на еврозоната!
Финландският външен министър Ерки Туомиоя. Снимка: uusisuomi.fi
A A+ A++ A

Европейските лидери трябва да се подготвят за разпадане на еврозоната, заяви финландският външен министър Ерки Туомиоя.

Финландското правителство се е подготвило за разпад на европейската единна валута с „оперативен план за всяка възможна ситуация", каза министърът в интервю за в. „Дейли телеграф", цитирано от Ройтерс и ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

„Няма правила как да се напусне еврозоната, но това е само въпрос на време. Било страните от Юга, било страните от Севера ще я напуснат, защото валутната усмирителна риза носи бедствие на милиони хора и погубва бъдещето на Европа", заявява Туомиоя.

„Това е тотална катастрофа. Ако продължаваме така, ще ни свършат парите. Никой в Европа обаче не иска пръв да напусне еврозоната и да поеме цялата вина", добавя той.

Той уточни, че никой във Финландия не се стреми към разрушаване на еврозоната, посочва БТА.

„Никой във Финландия не призовава към това, най-малко пък правителството. Трябва обаче да сме подготвени. Разпадът на еврото не значи разпад на ЕС. Възможно е това да доведе до по-добро функциониране на ЕС", изтъкна финландският външен министър.

Правителството на Финландия има право на вето за блокиране на нови финансови спасителни мерки и настоява Гърция и Испания да предоставят гаранции срещу отпусканите им милиардни спасителни заеми, отбелязва Ройтерс.

В същото време след среща с премиера на Канада Стивън Харпър канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви пред журналисти, че иска запазване на еврото като единна валута на Европа, предаде ИТАР-ТАСС.

Лидерите на двете държави обсъдиха продължаващата в редица европейски държави дългова криза, хода на преговорите между Канада и ЕС за сключването на споразумение за свободна търговия, както и ситуацията в Сирия.

„Германия е готова „да направи всичко по силите си, за да запази общата валута", подчерта Меркел.

„Ние (ЕС) трябва да предприемем тези стъпки, които не са били направени при създаването на валутния съюз. В общата валутна зона политическата отговорност трябва да бъде поделена", каза тя.

Меркел се обяви за сформирането на финансов съюз, в рамките на който страните-членки да предадат част от суверенитета над бюджетите си на Брюксел. Според канцлера на Германия, Европейската комисия трябва да има повече пълномощия за намеса в случаите, когато има проблеми с бюджетите на държавите.

#ЕС #Финландия #Европейски съюз #ЕК #еврозоната #еврозона #разпадане #валутен съюз #Ангела Меркел #Германия #Канцлер на Германия #Ерки Туомиоя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници