Свинският грип е отново потенциална заплаха

Свинският грип е отново потенциална заплаха
A A+ A++ A

Според доклад от последните дни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (Center of Disease Control and Prevention) потвърдените случаи на вирус H3N2 (известен като свински грипен вирус) зачестяват.

Докато за периода август 2011 до края на годината са били регистрирани 12 потвърдени случая на свински грип в САЩ, то от началото на тази година до 10 август 2012 са потвърдени 154.

Все още няма данни вирусът да се предава от човек на човек. Известно е, че заразяването с вируса на свинския грип се осъществява по въздушно-капков път (чрез пръски при кихане и кашляне) от заразени свине. Поради високата изменчивост на грипните вируси се обсъжда възможността вирусът да успее да се приспособи и да стане възможно предаването му от човек на човек, което би означавало голяма заплаха и бързо разпространение. Затова се взимат сериозни мерки за предотвратяване на разпространението на вируса. Ето какво препоръчват специалистите за момента:

  • Мийте ръцете си често със сапун и течаща вода преди и след контакт със животни.
  • Никога не се хранете, не пийте и не слагайте каквото и да било в устата си в близост до животни.
  • Децата под 5 години, възрастните над 65 години, бременните и хората, страдащи от някои хронични заболявания (като астма, диабет, сърдечно заболяване, имунен дефицит, неврологични заболявания) са с по-голям риск от развитие на сериозни усложнения, ако се разболеят от грип. Тези хора трябва да избягват контакт със свине.
  • Ако имате свиня (или други животни), наблюдавайте ги за признаци на заболяване и се обърнете незабавно към ветеринар при нужда.
  • Избягвайте, когато е възможно, контакт с животни, ако изглеждат или се държат като болни
  • Избягвайте контакт със свине, ако имате грипоподобни симптоми.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници