МИР: Клаузите на сделката за самолетите може да се сравни само с Ньойския договор

МИР: Клаузите на сделката за самолетите може да се сравни само с Ньойския договор
A A+ A++ A

Клаузите на договора за сделката за бойните самолети са унизителни и могат да се сравнят само с Ньойския договор. Това се казва в декларация на Политическа партия МИР по темата. "...ние, като българи, сме благодарни на американския народ за грижата, която полагат неговите управляващи за националната ни сигурност, но условията на посочената сделка са твърде унизителни", обявяват от партията.

От там са убедени, че при приемането на решението за договора американските конгресмени не са били известени за редица особености, свързани с материалните възможности на нашия народ, ограничаващи в този исторически момент необходимостта от закупуването на точно този вид скъпоструващо въоръжение. От МИР припомнят, че още през 1996 г. е имало възможност за много по-изгоден договор за бойни самолети с Русия, но тогава страната ни е отказала.

"В ситуация, когато Турция, съседна на нас държава, притежава вече високоефективните противоракетни зенитни комплекси С-400 "Триумф", когато другият ни съсед – Сърбия, получи безвъзмездно 10 модернизирани самолета "МИГ-29", Гърция притежава и модернизира 85 самолета "F-16" и придобива нови 10 самолета "F-35" е напълно безсмислено България да закупува нови самолети "F-16" при положение , че в акваторията на Черно море руският флот притежава кораби и ПЛ, чиито хиперзвукови ракети "Циркон" достигат до територията на България и военновъздушните ѝ бази максимум за три минути", настояват от ПП МИР.

Те припомнят, че при ситуация на опасност би следвало да бъде задействан чл.5 от Договора за НАТО и да се осигури всичко необходимо за колективната защита на сигурността на България като член на Алианса. От партията коментират, че декларацията им идва в отговор на министъра на отбраната г-н Каракачанов да се търси подкрепата на президента Доналд Тръмп за изменение условията на Договора за закупуването на изтребители, американско производство. Преди дни председателят на ПП МИР инж. Симеон Славчев публикува на сайта на Белия дом петиция в която се обръща към президента на САЩ да предложи и внесе на Конгреса изменения в Договора с България за продажбата на 8 самолета "F-16". От Националния изпълнителен съвет на МИР призовават всички български граждани да подпишат петицията: https://petitions.whitehouse.gov/petition/we-people-ask-us-president- propose-congress-amend-treaty-bulgaria-8-pcs-f-16-bl- 70?fbclid=IwAR1s3BGtaGnBeWeW_4mAWnGPpREfphOeeuJEoYp-PuAuFeAR2gq8gQul8FU

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници