Фандъкова: През целия юни сме дишали чист въздух

Фандъкова: През целия юни сме дишали чист въздух
A A+ A++ A

За месец юни всички ние сме дишали чист въздух през цялото време. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на заседание на Столичния общински съвет.

"Днес Общинският съвет приема нашето предложение за въвеждането на нова програма за монтирането на филтри, които да бъдат предоставени на домакинства, които не могат да бъдат включени в големите проекти за подмяна на отоплителни те инсталации на дърва и въглища", каза Фандъкова и добави, че програмата е нейно предложение и е за 3 години. "3-годишна програма за монтирането на 2000 филтри в сгради, които не попадат в обхвата на двата проекта, с които може да заменим отоплителни те инсталации на 20 000 домакинства", поясни тя. Фандъкова добави, че това една от повече от 100 мерки, които изпълняват, както възможност да реагират по-бързо при прогноза за замърсяване на въздуха с въвеждането на допълнителните краткосрочни мерки, например зеленият билет.

"Конкретно зеленият билет, който ще може да налага да се въвежда не след 2 дни, както беше досега, а след 1 ден", поясни тя и добави, че последните години работят активно за подобряване качеството на въздуха. "Резултатите са факт. Имам данни от Изпълнителната агенция по околна среда, които показват устойчива тенденция за намаляване на дните с превишения. Показват, че за първото шестмесечие на 2019 г. броят на превишенията е намалял с 36% спрямо първото шестмесечие на 2018 г. Спрямо 2017 г. регистрираните превишения са 2,5 пъти по-малко за първото шестмесечие", каза Фандъкова.

Тя добави, че само за месец юни има само един ден превишение само в една станция. "За месец юни всички ние сме дишали чист въздух през цялото време. Основният замърсител е отоплението на твърдо битово гориво, защото сериозните превишения са през зимата", коментира тя. Добави, че усилията на Столична община са насочени към този проблем и благодари на Министерството на околната среда и водите." Народното събрание промени закона за качеството на въздуха и възложи на Министерството на околната среда и водите разработването на наредба за определянето на стандарти за качеството на дървата и въглищата. Тази наредба вече е факт", заяви Фандъкова.Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира и изграждането на детска градина и училище в кв. "Манастирски ливади". "Прие се докладът за предоставянето от страна на Министерството на културата терена, който принадлежи на фонда за построяването на училище и детска градина в кв." Манастирски ливади" - запад", каза Фандъкова.

Тя благодари на Боил Банов за помощта му за преодоляване на административните пречки."Първата стъпка е да получим терена. Веднага след това имаме готовност да започнем проектирането на детската градина и училището", заяви тя, като добави, че пари за подобна дейност винаги ще се намират. Фандъкова каза, че предложението им е средствата да бъдат от общинския бюджет. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино