Прокурорите във ВСС: Няма да се поддадем на политически натиск

Прокурорите във ВСС: Няма да се поддадем на политически натиск
A A+ A++ A

С 11 гласа „за“ и нито един „против“ прокурорската колегия прие позиция по повод постъпила декларация и сигнал от Христо Иванов, председател на партия „Да, България“ с призив към членовете на ВСС да оттеглят номинацията на зам.-главния прокурор Иван Гешев за поста на главен прокурор, да образуват дисциплинарно производство срещу него и коментар на интервюто му пред БНТ. Както и по повод на получено отворено писмо от гражданско сдружение „Правосъдие за всеки“ също с искане да бъде оттеглена кандидатурата на Гешев и да бъде излъчена друга номинация.

„Идеята на декларацията е да изразим позиция, която да даде отговор на постъпилите искания“, обясни пред прокурорската колегия главният прокурор Сотир Цацаров. Позицията на кадровиците на Темида е и по повод протеста пред сградата на ВСС. Той се проведе преди и по време на заседание на пленума на ВСС, трето поред, за издигането на кандидатура за главен прокурор и след това заседание на прокурорската колегия.

„Декларацията на ПП „Да, България“, както и сигналът и отвореното писмо, представляват опит за целенасочена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор, както и независимостта на съдебната власт. С тях, както и с организираните протести срещу конкретен кандидат, се нарушават точно тези демократични ценности и принципи на правовата държава, които тази политическа сила прокламира, че убедено защитава. Процедурата за избор на главен прокурор ще бъде проведена в пълно съответствие с изискванията на Конституцията и Закона за съдебната власт без членовете на прокурорската колегия да се поддават на опити за политически натиск и влияние, независимо дали те се осъществяват от управляващите или от опозицията в политическия живот на страната“, гласи текстът на позицията на прокурорската колегия.

„Конкретен повод за тия искания е издигнатата кандидатура и интервюто. Без да коментирам въпросното интервю, моето мнение е, че каквото и да беше казал този кандидат, то нямаше да бъде прието от тази политическа сила и от нейния председател по съвсем обясними причини, защото очевидно този кандидат не съвпада с тяхното желание свързано с политически амбиции. С оглед на това, единственото, което ние казваме е, че ще спазим процедурата, единственото, което ние казваме е, че ще спазим конституцията и закона и че няма да се поддадем на каквито и да е опити за натиск и то не само от опозиционна политическа сила, за каквато се представя политическа партия „Да, България“, но и от всяка друга политическа сила, включително управляващите. Това е смисъла на тази декларация“, коментира преди гласуването на позицията Цацаров.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници