Министър получи в колет пръст на затворник във Франция

Министър получи в колет пръст на затворник във Франция
Подателят, задържан в затвора Фльори-Мерожи, е искал да привлече вниманието на министър Кристиан Тобира върху молбата си за преместване. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френският министър на правосъдието Кристиан Тобира е получила в колет отрязан човешки пръст на затворник.

По този начин подателят, задържан в затвора Фльори-Мерожи, е искал да привлече вниманието върху молбата си за преместване, съобщи вестник „Фигаро", цитиран от „Дневник".

Служителите на министерството разказват, че зловещият пакет е придружавал писмо, адресирано до Кристиан Тобира.

В него затворникът казвал, че е „отчаян" и че иска да бъде преместен в Дижон, по-близо до своето семейство. Парижката полиция е започнала разследване на случая.

„Много задържани молят да бъдат преместени, за да се намират по-близо до семействата си, и когато това е възможно, ние го правим," коментира говорител на правосъдното ведомство.

Тъжното в случая е, че молбата на затворника е била приета още на 26 юли, но в момента му се търси място, където да бъде преместен.

Това не е първият случай, в който във ведомството на площад Вандом получават подобни пратки.

През 1984 г. Ролан Агре, обвинен по погрешка в убийство и осъден на 15 години затвор, отрязва публично две фаланги от пръста си и ги изпраща на Министерството на правосъдието.

Една година по-късно той се лишава от още един от пръстите си, за да получи преразглеждане на делото си, след което в крайна сметка обвиненията срещу него са свалени.

През юни 2002 г. друг подсъдим изпраща част от лявото си ухо, която отрязва с макетно ножче. По този начин той изразява протеста си срещу съдия-изпълнител, който му бил „откраднал къщата".

През 2008 г. Лионел Бротие изпраща на тогавашния министър Рашида Дати отрязания си с касапски нож пръст, за да ускори процеса срещу себе си.

По това време местният прокурор коментира ситуацията по следния начин: „Това е действие на човек, който преживява силно проблемите си. Но едно нещо е сигурно: не е нужно да се стига дотук, за да бъдеш чут от правосъдната система. Щом някой изпрати писмо, министерството започва проверка по неговия случай."

#Кристиан Тобира #Министерство на правосъдието #Франция #затворник #пръст #колет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници