Руската църква призова за „снизхождение" към „Пуси Райът"

Руската църква призова за „снизхождение" към „Пуси Райът"
Православни вярващи в Русия също организираха демонстрация в деня, в който „Пуси Райът" трябваше да чуят присъдата си - те поискаха наказание за трите момичета. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руската православна църква призова за „снизхождение" към трите млади жени от пънк групата „Пуси Райът".

Момичетата бяха осъдени в петък на две години лагер заради своя молебен срещу президента Владимир Путин в катедралата „Христос Спасител" в Москва на 21 февруари.

„Без да поставяме под съмнение легитимността на решението на съда, искаме от държавните власти да проявят снизхождение към осъдените с надеждата те да се откажат от повторение на подобно светотатство," се казва в комюнике на Върховния съвет на църквата - изпълнителен орган, който се намира под властта на патриарха.

Неотстъпчивостта на висшите православни духовници по случая „Пуси Райът" помрачи имиджа на църквата в обществото и смути част от вярващите, включително свещеници, според които даването на прошка на младите жени отговаря в най-голяма степен на християнските ценности, коментира АФП, цитирана от БГНЕС.

Патриарх Кирил определи действията им като „светотатство", а говорителят на патриаршията Всеволод Чаплин заяви, че младите жени са извършили „престъпление, което е по-лошо от убийство", и трябва да бъдат наказани.

Близо 70% от руското население е православно, въпреки че според различни изследвания практикуващите православни са между 5% и 7%.

#„Пуси райът" #църква #Патриаршия #молебен #Владимир Путин #катедрала „Христос Спасител" #Москва #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници