Кмет забрани чалгата за 109-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

Кмет забрани чалгата за 109-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание
За нарушителите ще има глоби, а ако се продават дискове с попфолк музика, то те ще бъдат изземани, категоричен е кметът Илиян Янчев. Снимка: gramofona.com
A A+ A++ A

Кметът на община Малко Търново Илиян Янчев забрани чалгата по време на честванията на 109-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Честванията се провеждат събота и неделя – 17 и 18 август, в местността Петрова нива, съобщи градската управа.

„На Петрова нива провеждаме национален възпоменателен събор по повод Илинденско- преображенското въстание. Ние искаме това да е знака, под който ще мине мероприятието, а не панаир. Всички договори за наем на сергиите, които ще са разположени по поляните, са подписани като в тях е описано, че се забранява на търговците да продават дрехи, гащи и каквото и да е друго бельо, пиратки, запалителни играчки и т.н. Чалгата е абсолютно забранена, може да се слуша българска естрада и народна музика. Но никаква чалга," заяви Илиян Янчев пред бургаското електронно издание „Бесове".

„За нарушителите ще има глоби, а ако се продават дискове с попфолк музика, то те ще бъдат изземани," категоричен е той.

Националният събор, посветен на 109-тата годишнина от Илинденско- Преображенското въстание, се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Официалното начало на тържествата ще бъде поставено в събота с традиционна заря-проверка от 20:30 часа.

Сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи заупокойна молитва за душите на онези, които не са се поколебали да заменят живота си за присъединяването на Одринска Тракия към свободна България.

По-рано през деня желащите да минат по старите комитски пътеки ще имат възможността организирано да извървят пътя от с. Стоилово до местността Петрова нива.

За първи път тази година ще бъде организиран и мемориален състезателен пробег, който ще започне от друго въстаническо село - Заберново, и отново ще финишира пред паметника на героите.

Организаторите на събора община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България, Регионалния съвет на тракийските дружества в Бургаски регион и дирекцията на природен парк „Странджа" са се погрижили за сигурността на присъстващите и в планината ще бъдат разположени пожарни и медицински екипи, готови да реагират в случай на нужда.

Веднага след тържествата на Петрова нива в Малко Търново започват летните културни празници.

Началото ще бъде поставено на 20 август от 19:00 часа със спектакъл на балета към бурската опера с хореографията на проф. Хикмет Мехмедов.

#Илинденско-преображенско въстание #Малко Търново #Илиян Янчев #чалга #Росен Плевнелиев #митрополит Йоаникий #Петрова нива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »