Германия против нови помощи за „бездънната яма" Гърция

A A+ A++ A

Германия е против допълнителните финансови помощи за Гърция, заяви в неделя германският министър на финансите Волфганг Шойбле.

По думите му,  възможностите на Европейския съюз да оказва финансова помощ на Гърция не са безгранични, а „да се хвърлят пари в бездънна яма е безотговорно дело".

„Възможностите на ЕС да оказва финансова помощ на Гърция не са безгранични. Да се хвърлят пари в бездънна яма е безотговорно дело", посочи Шойбле, цитиран от ИТАР-ТАСС и БНР.

Гърция трябва да спести до 14 млрд. евро в идните 2 години вместо предвижданите досега 11,5 милиарда евро, посочва германското списание "Шпигел", цитирано от Франс прес.

Тази преоценка на необходимите икономии е направена от тройката на кредиторите на Гърция /ЕК, МВФ и ЕЦБ/. През септември тя поднови надзора си върху гръцката финансова ситуация.

Налага се Атина да спести повече пари от предвиденото заради проблемите с приватизацията и по-ниските постъпления от данъците, твърди "Шпигел".

В междинен доклад на Tройката обаче се подчертава, че гръцкото правителство не може да каже как ще спести тези пари.

От инспекцията на Tройката през септември ще зависи и отпускането на поредния транш от заемите за Атина на стойност от 31,5 милиарда евро.

Бившият германски външен министър Йошка Фишер критикува в интервю канцлера Ангела Меркел, че действа национално, а не европейски в дълговата криза в еврозоната, предаде Франс прес.

„Основните грешки са, че от самото начало правителството действа национално, а не европейски, при това прекалено късно и недостатъчно твърдо. Правителството тича след развитията на кризата. То реагира на кризата, но не действа стратегически. В началото Гърция беше проблем за 50 милиарда. Сега е съвсем друго измерение", смята бившият лидер на Зелените.

„Защо Ангела Меркел още не е представила възгледите си, общия си десетгодишен план? Вместо това тя се движи "на око" без да казва къде отива. Това тревожи хората и засилва антиевропейските гласове. Това е много опасно", заключава Фишер, който се оттегли от политическия живот през 2005 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници