Започнаха тридневните празници за Рамазан байрама

A A+ A++ A

С шумни тържествени молитви в неделя сутринта мюсюлманските духовници оповестиха края на постите и началото на тридневните празници за Рамазан байрама.

Централната джамия в Кърджали се оказа тясна да побере стотиците богомолци, поради което голяма част отправиха молитвите си извън храма, предаде БГНЕС.

През целия месец Рамазан от изгрев до залез вярващите не вкусват дори и вода. През последния ден на постите започва раздаването на мекици и бонбони, деца на групи обикалят къщите и пожелават щастливо честване, посещават се гробовете на близките.

В рамките на 3 дни от днес младите целуват ръка на възрастните и искат прошка, какъвто е традиционният поздрав за празника.

На трапезата задължително се сервират сладки ястия – баклави, грис халва, сочни реванета и др., поднася се сладко кафе. Заради неизменното изобилие от сладки, празникът се нарича още Шекер байрам.

От вчера особено интензивен е потокът на пристигащи с автобуси от Турция изселници, автомобили с турска регистрация от Бурса, Истанбул, Измир и др. градове пълнят улиците на Кърджали и селищата в областта.

В специално обръщение към мюсюлманите в Кърджалийско районният мюфтия Бейхан Мехмед отправи пожелания за радост, здраве и берекет. С отговорното поведение на всеки човек всеки наш ден може да бъде празничен, посочи той.

Мюсюлманите по целия свят отбелязват в неделя празника Ейд ал Фитр, с който приключва свещеният месец рамазана, през който богомолците постеха от изгрев до залез слънце, предават и световните агенции.

Празникът е известен още като  Рамазан байрам, Ураза байрам, Кьочук байрам или Шекер байрам. В превод от арабски Ейд ал Фитр означава празник за приключване на поста.

Официално в неделя постът на рамазана ще приключи с молитва и после вярващите ги очаква богата трапеза. Заедно с празника Ейд ал Адха - празника на жертвоприношението или Курбан байрам, Рамазан байрам е най-важният празник за мюсюлманите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници