Бразилия заяви, че е отворена за помощ срещу амазонските пожари

Бразилия заяви, че е отворена за помощ срещу амазонските пожари
A A+ A++ A

Бразилия обяви, че е готова да приеме чуждестранна помощ в борбата срещу пожарите в Амазония. Условието обаче е тя да определя как ще бъдат харчени средствата.

Президентът Болсонаро заяви, че ще обмисли дали да приеме предложените от Г-7  20 милиона долара. Но преди това иска Еманюел Макрон да оттегли отправените към него обиди.

„Вижте, преди всичко г-н Макрон трябва да се извини за обидите, които отправи към мен. Първо, той ме нарече лъжец. Според информацията, която имам, той е казал, че суверенитетът ни над Амазония е отворен въпрос”, каза още Жаир Болсонаро.

Светът наблюдава как огънят унищожава Амазония, но едва ли има някой по силно засегнат от местното племе уайапи, което нарича тропическата гора свой дом.

По тези земи, които заемат 13 % от територията на Бразилия, живеят 900 хиляди души. А тяхната земя, която осигурява 20% от кислорода на планетата ни е под постоянна заплаха от миньори, земеделци и вече от огъня.

Милиони долари бяха обещани за справяне с огнената стихия. Съседите на Бразилия призоваха за намиране общо решение за справяне с пожарите в Аазония.

„Договорихме се спешно да призовем другите държавни ръководители и да свикаме среща в нашата Амазония”, заяви президентът на Колумбия Иван Дуке.

„В близките дни ще проведем среща на амазонската граница, поделяна между Колумбия, Перу и Бразилия”, каза още президентът на Перу Мартин Вискара.

Във вторник бразилският президент Болсонаро обяви, че няма да приеме чуждата помощ. Няколко часа по-късно той сам се коригира и заяви, че ще обмисли, но при едно условие.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници