Планината става достъпна за хора с увреждания

Планината става достъпна за хора с увреждания
A A+ A++ A

Българин изобрети устройство, чрез което хора с увреждания могат да изкачват планини. Иновативната инвалидна количка дава възможност на трудноподвижни хора самостоятелно да стигат дори до най-високите върхове, съобщи bTV.

„Решихме да направим нещо, което да помага на хората с по-специални нужди”, сподели Ивайло Колев, изобретател на устройството. „Следващата голяма цел, която предстои, е изкачване до хижа „Мусала”.Тренираме на различни места, главно в планините. Изкачихме най-високия връх в Люлин планина. Предстои да се изкачим и до Лозенския манастир. Тренираме и в градска среда”, разказа той.

„До момента най-екстремната дестинация е Черни връх”, отбеляза Владимир Гюров. По думите му количката е проста за управление. „Изключително интересно и полезно е за мен като човек с увреждания. До голяма степен е баланс на тялото, така че това е един вид своеобразна физиотерапия”, каза мъжът.

На този етап количката е прототип. До края на годината ще бъдат направени още тестове. 

Надеждите са някой ден количката да влезе в серийно производство. В момента на пазара има две фирми, които правят подобни продукти, но според изобретателя никой не е постигнал това, което екипът му е успял да направи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници