Нови продукти ще се произвеждат с 10 милиона тона рециклирана пластмаса до 2025 г.

Нови продукти ще се произвеждат с 10 милиона тона рециклирана пластмаса до 2025 г.
Pixabay
A A+ A++ A

 

Повече от 100 партньори от публичния и частния сектор, чиято дейност е по протежение на цялата верига на стойността при пластмасите, ще подпишат декларацията на Алианса за кръгова употреба на пластмасите, който насърчава доброволните действия в подкрепа на един добре работещ пазар на рециклирани пластмаси в ЕС.

В декларацията се посочват начините, по които Алиансът ще постигне целта до 2025 г. десет милиона тона рециклирана пластмаса ежегодно да се използват за производството на нови продукти в Европа. Целта беше определена от Европейската комисия през 2018 г. в приетата от нея Стратегия за пластмасите.

В декларацията, която подписват малки и средни предприятия, големи корпорации, сдружения на бизнеса, стандартизатори, научноизследователски организации и местни и национални органи, е заложена целта за 10 милиона тона рециклирана пластмаса и се призовава за преминаване към нулеви пластмасови отпадъци в природата и към нулево депониране на пластмаси. В нея са предвидени конкретни действия за постигане на целта.

На уебсайта на Комисията декларацията на Алианса ще продължи да бъде достъпна и отворена за подписване от нови заинтересовани страни, по-специално публични органи от цяла Европа.

Сдруженията на бизнеса и фирмите също се призовават да представят доброволни ангажименти за използване или производство на повече рециклирана пластмаса.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »