Премиерът поема пълен контрол и над разузнаването

Премиерът поема пълен контрол и над разузнаването
Освен, че ДАР ще бъде под пряко подчинение на Министерски съвет, лично премиерът ще назначава инспектор, който да следи за нередности в разузнаването. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов да поеме контрола над разузнаването, предвижда новият Закон за държавна агенция „Разузнаване", подготвен в Съвета по сигурността към правителството.

Според законопроекта разузнавачите ще свалят пагоните и ще минат на подчинение на Министерски съвет вместо на президента, както е в момента.

Росен Плевнелиев вече заяви, че подкрепя идеята разузнаването да мине към „Дондуков" 1, а при него да остане само Националната служба за охрана.

Предстои до седмици да започне обществено обсъждане на Закона за държавна агенция „Разузнаване", обясни секретарят на Съвета по сигурността Георги Кръстев пред агенция Стандарт Нюз.

Освен че ДАР ще бъде под пряко подчинение на Министерски съвет, лично премиерът ще назначава инспектор, който да следи за нередности в разузнаването.

По думите на Георги Кръстев назначаването на инспектор следва организацията на държавната администрация, където във всяко ведомство има инспекторат. Той следи за нередности при финансовите операции и обществените поръчки.

В момента Националната разузнавателна служба се контролира единствено от Сметната палата, която може да проверява финансовата й дисциплина. Това стана причина през пролетта след смяната на ръководството на службата да бъде разкрита липсата на няколко милиона лева. Прокуратурата вече проверява бивши ръководни лица къде са изчезнали парите.

Освен за българското ЦРУ експертите по сигурността са написали още Закон за системата за защита на националната сигурност и Закон за националната служба за охрана.

В проектите се предвижда всички шефове на специални служби да имат петгодишен мандат.

Освен това се предлага разведките от ДАР да могат да работят и на територията на страната. Досега се спазваше негласното правило, че външното разузнаване не работи в България, където е територия на контраразузнавателните служби, които в момента са в състава на ДАНС.

Мнението на експертите е, че има операции, при които се налага разузнаването да започне работа и от територията на страната. Такъв е случаят например с атентата срещу израелски туристи в Бургас, който изисква разведките да започнат операцията си у нас, за да открият кои са поръчителите зад граница.

#Сметната палата #Национална разузнавателна служба #Георги Кръстев #Национална служба за охрана #Росен Плевнелиев #Министерски съвет #Съвет по сигурността #ДАР #Държавна агенция „Разузнаване" #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници