Председателят на ЦИК: Нормално е изборните резултати да се съобщават в деня на вота

Председателят на ЦИК: Нормално е изборните резултати да се съобщават в деня на вота
A A+ A++ A

Нормално е законът да разреши оповестяването на изборните резултати по време на целия изборен ден, тази забрана вече е доста остаряла. Това заяви в предаването „Седмицата“ на Дарик радио председателят на Централната избирателна комисия Стефка Стоева.

Всички виждат какво правят медиите, за да информират читателите си, но да не нарушават закона - изготвят се музикални класации, представят се менюта на ресторанти и други подобни.

По-добре да се оповестяват тези данни след като цялото общество знае данните още до обяд, нека да се даде възможност социологическите агенции да ги обявяват по-рано от края на изборния ден, обяви Стоева.

Обясни, че цял ден Централната избирателна комисия се занимава с това да контролира дали не се нарушава законът като той не обхваща платформи като тази на фейсбук, където именно обичайно се обявяват тези класации. Коментира, че това е забрана, която вече "не върши много работа", а освен това, според нея, хората биха гласували по-активно, ако разберат по обед, че техният кандидат изостава с подкрепата.

Стоева смята, че само една седмица е кратък срок между два тура на изборите, защото до сряда се броят бюлетини, до петък трябва да бъдат подготвени тези за балотажа, а кандидатите нямат време за кампания. Тя даде пример с други страни, където балотажът е след поне две седмици или месец.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Местни избори 2019
Последно от Местни избори 2019

Всички новини от Местни избори 2019 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници