Понта: Връщането на Бъсеску е незаконно

Понта: Връщането на Бъсеску е незаконно
Премиерът Виктор Понта пусна своя глас на референдума за импийчмънта на президента Бъсеску, но общата активност от 46,24% не беше достатъчна да валидира решението от референдума. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Румънският премиер Виктор Понта определи като „незаконно" решението на Конституционния съд, което потвърждава връщането на власт на неговия опонент дясноцентрист Траян Бъссеку като президент.

„Решението на съда е незаконно, несправедливо и политическо", заяви премиерът социалдемократ на пресконференция в сградата на правителството, предадоха АФП и БГНЕС.

Решението „противоречи на демократичните правила", каза още той, но допълни, че ще се съобрази с присъдата на конституционните съдии.

Във вторник Конституционният съд на Румъния реши с мнозинство от шестима от общо девет съдии, че референдумът за свалянето на Траян Бъсеску, организиран на 29 юли, не може да бъде валидиран заради по-ниско участие от изисквания минимален праг от 50% плюс един от имащите право на глас.

Решението потвърждава официалните резултати, обявени в края на юли, според които макар 87% от участниците в референдума да се обявиха за оттеглянето на Траян Бъсеску, активността от 46,24% не отговаря на изискваните 50% за валидността на общественото допитване.

Премиерът Виктор Понта отново изрази съжаление, че една съдийка е наклонила баланса в полза на невалидността на референдума, слагайки край по този начин на надеждите на коалицията му Социал-либерален съюз за свалянето на президента.

Понта обаче обяви, че ще продължи да „защитава румънците" срещу „потисническия режим, въплъщаван от Бъсеску".

Премиерът обеща широка конституционна реформа за преразглеждане на правомощията на институциите, сред които и на Конституционния съд, „за да не бъде оставена Румъния на милостта на един-единствен човек".

#Румъния #Виктор Понта #Траян Бъсеску #Конституционен съд #премиер #президент #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници