Дискусията за паркирането в столицата прерасна в спор

Дискусията за паркирането в столицата прерасна в спор
Недоволни от новите правила за паркиране, гражданите неколкократно излизаха на протести в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До спорове около гражданските предложения за правилата за платено паркиране в София се стигна по време на протест на столичани във вторник.

Около петдесетина души дойдоха пред сградата на Столичната библиотека, за да обсъдят какви точно ще бъдат техните искания, които в 15:30 часа в сряда ще бъдат внесени в Столичния общински съвет, предаде БГНЕС.

Чуха се поредица различни предложения, като не всички от тях срещнаха широка подкрепа.

Една от обсъжданите идеи е „служебният абонамент" да важи само до 17:30 часа, а не до 19:00 часа, както е в момента.

Повечето от хората признават, че не искат да лепят на предното стъкло на автомобила си винетни стикери и предпочитат да има пропуски за всички живеещи в центъра, които искат да паркират близо до домовете си.

Никой, обаче, не иска да плати за този пропуск повече от стойността за изработването му.

Някои пък изобщо не искат да има стикери или пропуски и настояват да отпаднат зоните за платено паркиране.

Едно от основните предложения е въпросният пропуск да се издава на лица, които предоставят документ, че живеят в имот, попадащ в зоните за почасово платено паркиране - лична карта, удостоверяваща постоянния адрес или адресна регистрация за настоящ адрес.

Предлага се и да отпадне от наредбата изискването хората с увреждания да търсят преди да паркират служител или служебен пункт на Центъра за градска мобилност, за да се снабдят със специален талон.

Една от идеите е всички недоволни да подадат индивидуални искове до Административния съд в София - град с едно и също искане - отмяна на спорните текстове в общинската наредба, регламентираща платеното паркиране в столицата, които противоречат на закона и Конституцията и прекратяване на дейността на Центъра за градска мобилност.

Друга идея е подаване на еднотипни жалби до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, с която да се поиска безплатно паркиране за всички, които живеят в столичния център и отмяна на разделението на Синя зона и Зелена зона, както и отмяна на преференциите за паркиране на служителите на Столична община и Центъра за градска мобилност.

В 18:00 часа в сряда гражданите отново ще се съберат на площад „Славейков", за да изслушат онези, които да внесли предложенията им в Столичния общински съвет.

#паркиране #Синя зона #Зелена зона #СОС #Столичен общински съвет #Елен Герджиков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници